Linkuri accesibilitate

Lecturi pentru vacanța de iarnă. Recomandările specialiștilor


Cu toate că vacanța de Crăciun și Revelion este foarte scurtă, profesorii îi îndeamnă pe elevi să citească.
Cu toate că vacanța de Crăciun și Revelion este foarte scurtă, profesorii îi îndeamnă pe elevi să citească.

Vacanța de Crăciun și de Revelion, de doar o săptămână, din acest an e una dintre cele mai scurte. Majoritatea elevilor, cei de gimnaziu și liceu, se întorc la școală pe 3 ianuarie. Cu toate că intervalul e scurt, profesorii îi îndeamnă pe elevi să citească.

Europa Liberă a stat de vorbă cu o profesoară de limba română și o coordonatoare pentru carte dedicată copiilor și adolescenților, care au făcut recomandări de lectură pentru vacanța de iarnă.

Profesoara de limba română Cristina Hopp, de la Colegiul Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc, spune că elevii pot fi convinși să citească atunci când le dăruim cărți.

„Acum e perioada cadourilor, iar cărțile sunt cel mai frumos cadou. Copiii se uită mai mult la Netflix, e dificil de pus niște limite mai ales în contextul actual. Chiar dacă școala e în format fizic, au rămas cu acest obicei”, spune Cristina Hopp.

Pe lângă cărțile clasice ale copilăriei, pentru gimnaziu, profesoara recomandă cartea „Cititorul din peșteră” de Rui Zink. „Microromanul lui Zink e pentru mine un fel de biblie, pentru că sugerează ce obții în urma cititului. E un fel de carte motivațională”, arată Cristina Hopp.

Profesoara Cristina Hopp a observat că liceenii sunt fascinați de literatura motivațională, despre cum să dormi eficient, să faci bani eficient etc.
Profesoara Cristina Hopp a observat că liceenii sunt fascinați de literatura motivațională, despre cum să dormi eficient, să faci bani eficient etc.

„Pentru liceu recomand orice carte din literatura clasică, realismul rus și românesc, dar o carte potrivită pentru liceu este „12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru” a psihologului canadian Jordan B. Peterson. Acum a apărut și o continuare „Dincolo de ordine. Alte 12 reguli de viață”, adaugă profesoara.

Iustina Croitoru, redactorul-șef dezvoltare editorială de la Editura Humanitas, care se îngrijește de cărțile pentru copii și adolescenți, arată că cel mai bun mod de a-i convinge pe copii să citească este prin puterea exemplului personal.

Pentru copiii de gimnaziu, Iustina Croitoru recomandă mai multe cărți:

  • Lumea poveștilor lui Shakespeare. 12 piese ale bardului repovestite pentru copii semnată de prolifica autoare britanică Angela McAllister, o carte într-atât de pasionantă, încât îl va captiva și pe cititorul adult.
  • Dante - Divina comedie povestită pentru copii de Corina Anton, cu ilustrații de Mihail Coșulețu. Este prima adaptare românească pentru publicul tânăr și este, în esență, povestea uneia dintre cele mai uimitoare călătorii făcute vreodată de o minte omenească.
Divina Comedie - povestită pentru copii e recomandată elevilor de gimnaziu
Divina Comedie - povestită pentru copii e recomandată elevilor de gimnaziu

Pentru elevii în ultimii ani de gimnaziu și primii de liceu, două titluri de facturi foarte diferite:

  • Romanele grafice Iliada și Odiseea semnate de autorul și ilustratorul Gareth Hinds sunt, cu adevărat, două cărți fabuloase, care desfășoară filmic dinaintea ochilor cititorilor epopeile homerice, pesemne cele mai pasionante povești cu zei și eroi cunoscute vreodată.
  • Seria „Enigmele Enolei Holmes” semnată de autoarea multipremiată Nancy Springer ne face cunoștință cu sora mai mică și tot atât de inteligentă a lui Sherlock Holmes. Primul roman al seriei, Cazul marchizului dispărut, a fost ecranizat anul trecut de Netflix cu Millie Bobby Brown (Stranger Things) și Henry Cavill (Man of Steel) în rolurile principale, iar cel de-al doilea roman, Cazul doamnei stângace, este în curs de adaptare, cu aceeași distribuție.

Pentru elevii de liceu, două serii semnate de două dintre cele mai importante nume ale literaturii contemporane:

  • Trilogia semnată de scriitoarea Isabel Allende - Aventurile Acvilei și Jaguarului (vol. 1 Orașul Fiarelor; vol. 2 Regatul Dragonului de Aur; vol. 3 Pădurea pigmeilor) este în esență o aventură inițiatică împletită cu o frumoasă poveste de dragoste desfășurată pe trei continente: America de Sud, Asia și Africa.
  • Miniseria alcătuită din romanele Minciuna și Adevărul scrise de Care Santos, o autoare tradusă în peste 20 de țări, pune sub lupă o emoționantă poveste de dragoste dintre doi tineri din medii diferite, poveste care îi va ajuta pe cititori să se maturizeze și să aprecieze, în același timp, literatura.
Cărțile scriitoarei Care Santos sunt potrivite pentru elevii de liceu
Cărțile scriitoarei Care Santos sunt potrivite pentru elevii de liceu
  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG