Linkuri accesibilitate

Militari ucraineni cu un transportor blindat BTR ies din Bahmut, o zonă afectată de război în estul Ucrainei, regiunea Donețk, 5 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | SUA: Rusia cumpără armament din Coreea de Nord. Erdoğan pune criza energetică din Europa pe seama sancțiunilor

Ziua 194 a invaziei rusești: Concluziile misiunii ONU la Zaporojie vor fi publicate marți, iar președintele american Joe Biden exclude calificarea Rusiei drept stat sponsor al terorismului.

Principalele știri ale zilei de 6 septembrie

20:11 6.9.2022

Ucraina a respins mai multe atacuri ale armatei ruse în regiunea Donețk

Un soldat ucrainean pe linia frontului din regiunea Donețk, estul Ucrainei, 3 septembrie 2022.
Un soldat ucrainean pe linia frontului din regiunea Donețk, estul Ucrainei, 3 septembrie 2022.

Armata Ucrainei a respins mai multe ofensive ale soldaților ruși în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat joi Statul Major al armatei într-o conferință de presă, citat de CNN.

„Unitățile forțelor de apărare ale Ucrainei își mențin pozițiile și împiedică inamicul să avanseze mai adânc pe teritoriul Ucrainei", a precizat Statul Major General. „Armata noastră a respins cu succes atacurile inamicului în zonele localităților Dolîna, Soledar, Novobakhmutivka, Kodema, Zaițeve, Avdiivka, Mariinka și Liubomirivka din regiunea Donețk.”

De asemenea, armata ucraineană a revendicat distrugerea unor obiective rusești în regiunea Donețk, dar și de-a lungul frontului sudic.

19:42 6.9.2022

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a publicat raportul cu privire la centrala nucleară Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat luni raportul privind centrala nucleară Zaporojie, ce include concluziile misiunii sale, transmite CNN.

O echipă de inspectori ai agenției ONU a vizitat săptămâna trecută centrala.

În raportul său, AIEA a declarat că echipa a fost martoră la bombardamente în timpul vizitei sale și a făcut apel la ambele părți să înceteze ostilitățile din zonă.

„Deși bombardamentele active nu au declanșat încă o urgență nucleară, acestea continuă să reprezinte o amenințare constantă la adresa siguranței și a securității nucleare, cu un posibil impact asupra funcțiilor critice de siguranță, ce poate duce la consecințe radiologice de importanță pentru siguranța (oamenilor, n.r.)”, se arată scris în raport.

Documentul enumeră câteva avarii pe care inspectorii le-au observat în timpul misiunii lor de la Zaporojie.

Raportul agenției ONU a recomandat ca bombardamentele de pe premisele centralei și din vecinătatea acesteia „să înceteze imediat pentru a evita orice alte daune la centrală și la instalațiile asociate, pentru siguranța personalului și pentru a menține integritatea fizică ce asigură funcționarea în condiții de siguranță (a centralei nucleare, n.r.). Acest lucru necesită acordul tuturor părților relevante pentru stabilirea unei zone de protecție și de siguranță în jurul centralei nucleare de la Zaporojie”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a observat, de asemenea, prezența de personal și echipament militar rusesc în interiorul centralei nucleare Zaporojie în timpul vizitei de săptămâna trecută, a declarat directorul general al Agenției, Rafael Grossi, în raportul publicat marți.

„Echipa a observat prezența personalului, vehiculelor și a echipamentelor militare rusești în diverse locuri ale centralei nucleare Zaporojie, inclusiv mai multe camioane militare la parterul halei de turbine a reactoarelor 1 și 2, dar și vehicule militare staționate sub pasajul suprateran ce leagă reactoarele”, potrivit raportului.

AIEA a precizat că prezența personalului și a echipamentelor militare creează „circumstanțe dificile” pentru personalul care încearcă să mențină funcționarea normală a centralei.

19:41 6.9.2022

Comisia Europeană publică propunerea de suspendare a acordului de vize cu Rusia

Comisia Europeană a prezentat marți o propunere de suspendare a Acordului de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia, ceea ce ar face mai costisitoare și mai dificilă călătoria rușilor în statele membre ale Uniunii Europene, transmite CNN.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunțat propunerea într-o conferință de presă la Bruxelles, afirmând că nu există „nicio bază pentru o relație privilegiată între Rusia” și Uniunea Europeană în urma invaziei din Ucraina.

Anunțul are loc după ce miniștrii UE de Externe au căzut de acord să suspende complet Acordul privind vizele eliberate cetățenilor ruși.

„Propunerea de suspendare a Acordului de facilitare a eliberării vizelor va pune capăt tuturor facilităților pentru cetățenii ruși care solicită o viză de scurtă ședere în spațiul Schengen”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, eliberat marți.

Johansson a subliniat că „cetățenii ruși nu se vor mai bucura de acces privilegiat pe teritoriul Uniunii Europene.”

Rușii care vor încerca să intre în Uniunea Europeană în scopuri turistice și de agrement se vor confrunta cu un proces „mai lung” și „mai scump”, a declarat comisarul. De asemenea, vor exista mai multe restricții pentru vizele de intrare multiple, a adăugat Johansson.

Astfel, prețul unei vize va crește de la 35 de euro la 80 de euro, în timp ce termenul limită pentru o decizie din partea consulatelor va crește de la 10 zile la 15 zile. De asemenea, solicitanții de viză vor trebui să prezinte o listă mai lungă de documente justificative atunci când solicită o viză, potrivit comunicatului de presă.

13:53 6.9.2022

Explozie puternică în Energodar

O explozie puternică a zguduit orașul Energodar, ocupat temporar de Rusia, în regiunea Zaporojie, potrivit primarului Dmitro Orlov, relatează Ukrinform.

„Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Enerhodar au raportat despre o explozie puternică care a răsunat în oraș”, a scris el primarul orașului pe Telegram, adăugând că alimentarea cu energie electrică și apă s-au oprit la scurt timp.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG