Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Zelenski: Steagul Ucrainei va flutura din nou în toate zonele ocupate. SUA: 3 mld USD de ziua Independenței Ucrainei

Ambasada SUA la Kiev avertizează că situația de securitate e în deteriorare și le cere cetățenilor americani să plece din Ucraina. Autoritățile locale îndeamnă populația să evite adunările publice. La Moscova, promotoarea propagandei Kremlinului, Daria Dughin, a fost decorată postum.

Principalele știri:

23:13 23.8.2022

SUA vor anunța un pachet de securitate de până la 3 miliarde de dolari de Ziua Independenței Ucrainei

SUA urmează să anunțe miercuri un pachet de asistență de securitate de până la 3 miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit unui oficial american, de Ziua Independenței țării și pentru a marca șase luni de la începutul războiului.

Acest pachet este mult mai mare decât orice pachet anterior al SUA de la începutul războiului, scrie CNN care citează Associated Press.

Pachetul se încadrează în Inițiativa Ucraina de Asistență pentru Securitate (USAI) și va include capabilități de apărare aeriană occidentală, o cantitate mare de muniție, precum și antrenament și întreținere, a spus oficialul.

Oficialul a spus că pachetul nu a fost finalizat și detaliile încă se pot schimba.

Săptămâna trecută, SUA a anunțat un pachet de 775 de milioane de dolari care includea muniție HIMARS și obuzier de 105 mm, rachete antiblindată, capabilități de deminare și multe altele. Acel pachet a venit prin Presidential Drawdown Authority (PDA), ceea ce înseamnă că va fi scos direct din acțiunile americane.

23:18 23.8.2022

 Zelenski: Suspectul de crimă în atentatul împotriva Dariei Dughina „nu este responsabilitatea noastră”

Președintele Volodimir Zelenski a negat responsabilitatea Ucrainei în uciderea comentatorului politic rus Daria Dughina, după atacul cu bombă. El a spus că suspectul nu este cetățean ucrainean.

„Aceasta nu este responsabilitatea noastră", a spus el marți. „Ea nu este cetățean al țării noastre... nu suntem interesați de ea".

„Ea nu se află pe teritoriul Ucrainei – ocupat sau nu”, a adăugat el.

Dughina, editorul unui site rus de dezinformare, a fost și fiica ideologului lui Putin, ultranaționalistul rus Alexander Dughin.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că atacatorul a fost o femeie ucraineană care a sosit în Rusia pe 23 iulie împreună cu fiica ei, potrivit agenției de știri de stat ruse TASS.

După ce a detonat de la distanță explozivi plantați în Toyota Land Cruiser Prado a Dughinei, FSB spune că femeia și fiica ei au condus prin regiunea Pskov până în Estonia, o călătorie de aproximativ 12 ore.

23:33 23.8.2022

Zelenski: Ce a început în Crimeea se va încheia în Crimeea

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina va recuceri peninsula Crimeea anexată de la Rusia prin orice mijloace pe care le consideră corecte și că nu va consulta alte țări înainte de a face acest lucru.

Zelenski a făcut aceste comentarii la o conferință de presă la Kiev, după ce liderii a zeci de țări și organizații internaționale au participat - majoritatea prin video - la Platforma Crimeea, un forum găzduit de Ucraina, transmite Reuters.

Vorbind alături de președintele polonez Andrzej Duda, Zelenski a subliniat ambițiile țării sale de a recâștiga puterea în peninsula, care a fost anexată de Rusia în 2014.

„Pentru a depăși teroarea, pentru a returna predictibilitatea și securitatea regiunii noastre, Europei și lumii întregi, trebuie să câștigăm, să câștigăm lupta împotriva agresiunii ruse. Și, prin urmare, trebuie să eliberăm Crimeea de ocupație. A început în Crimeea și se va încheia în Crimeea, iar aceasta va fi o revigorare efectivă a ordinii juridice internaționale”, a declarat Zelenski la summitul Platformei Crimeei.

23:35 23.8.2022

Charles Michel: Crimeea, o „trambulină strategică” pentru invadarea întregii Ucraine


„Crimeea este Ucraina (...). Uniunea Europeană nu recunoaște și nu va recunoaște anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu a început pe 24 februarie; a început în 2014, odată cu anexarea ilegală a Crimeei. Și acesta a fost începutul actelor agresive și ilegale ale Rusiei împotriva țării tale și împotriva poporului tău”, a declarat și președintele Consiliului European în discursul său susținut marți în deschiderea forumului Platforma Crimeea.

El a amintit că „acest război a provocat suferințe de nedescris pentru milioane de familii ucrainene” și că, începând din februarie, de când Rusia a invadat Ucraina, puterea de la Kremlin a folosit Crimeea ca pe o „trambulină strategică pentru a invada alte părți ale Ucrainei din sud și pentru a ataca Ucraina cu rachete fără discernământ”.

De asemenea, spune Michel, Rusia folosește peninsula ca punct de tranzit pentru a deporta cetățeni ucraineni în lagăre de filtrare infame, unde au fost raportate acte de tortură și abuz.

În egală măsură, Crimeea a devenit un centru de transport pentru cerealele furate din alte părți ale Ucrainei, iar prezența militară a Rusiei în Crimeea a impus blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG