Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Atac cu rachete asupra unui tren de pasageri de Ziua Națională. 15 morți, 50 de răniți. Boris Johnson, la Kiev

La 31 de ani de la declararea independenței Ucrainei față de Uniunea Sovietică și șase luni de la începerea războiului ordonat de Vladimir Putin, președintele Volodimir Zelenski avertizează că forțele ruse ar putea desfășura atacuri brutale și spune că Ucraina va răspunde terorii rusești.

Principalele știri:

21:52 24.8.2022

Zelenski: Rusia a dus lumea în „pragul unei catastrofe radiologice”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că Rusia a pus lumea „în pragul unei catastrofe radiologice”.

Rusia controlează din martie uzina de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, deși este încă condusă de oameni de știință ucraineni.

Construită în epoca sovietică, este cel mai mare reactor nuclear din Europa.

16:14 24.8.2022

Papa Francisc, criticat pentru remarcile sale referitoare la moartea Dariei Dughina

Papa Francisc a fost criticat pentru remarcile sale de miercuri cu privire la moartea Dariei Dughina, fiica unui intelectual ultranaționalist rus aliat cu președintele Vladimir Putin, ucisă sâmbătă de o bombă plasată în autoturismul tatălui ei.

„Mă gândesc la acea biată fată care a murit din cauza unei bombe sub scaunul mașinii ei la Moscova”, a spus Papa Francisc.

Într-o critică publică neobișnuită a declarațiilor Papei, ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andrii Iuraș, a scris că discursul de miercuri a fost „dezamăgitor”.

15:56 24.8.2022

Marea Britanie poate „înăspri” condițiile de acordare a vizelor pentru ruși

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus că Regatul Unit poate înăspri condițiile de acordare a vizelor pentru ruși, dar nu e sigur dacă o interdicție totală este „modul corect”, relatează PA Media.

Declarațiile secretarului apărării au loc în momentul în care Finlanda, Estonia și Republica Cehă au cerut Bruxelles-ului să pună în aplicare o interdicție la nivelul UE privind noile vize turistice pentru ruși, ca pedeapsă pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Cu siguranță cred că putem înăspri condițiile vizelor noastre. Nu sunt sigur dacă o interdicție totală este cea corectă”, a spus Wallace la BBC.

„Cred că aceasta este o chestiune pe care trebuie să o examineze ministrul de Interne. Dar nu-mi place să privesc soțiile oligarhilor sau chiar soțiile înalților oficiali ruși care se bucură în Grecia sau în sudul Franței sau pe super-yacht-uri din întreaga lume în timp ce armata lor comite crime de război în Ucraina.”

15:11 24.8.2022

Joe Biden: Ucraina este și va rămâne o națiune suverană și independentă

Președintele SUA, Joe Biden, a transmis de Ziua Independenței Ucrainei că „în ultimele șase luni, ucrainenii au inspirat lumea cu curajul lor extraordinar și dăruirea față de libertate. Ei au rămas puternici în fața invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Astăzi nu este doar o sărbătoare a trecutului, ci o afirmație răsunătoare că Ucraina rămâne cu mândrie – și va rămâne – o națiune suverană și independentă”.

Joe Biden a formulat și anunțul oficial cu privire la o nouă tranșă de asistență de securitate pentru Ucraina în valoare record de circa 2,98 miliarde de dolari, „arme și echipamente” care vor permite Ucrainei „să poată continua să se apere pe termen lung”.

Ucraina dezlănțuie un „uragan” de rachete asupra forțelor rusești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00

„Știu că e o zi dulce-amară, dat fiind că mii de oameni au fost uciși sau răniți, milioane au fost nevoiți să își părăsească locuințele și mulți alți au căzut victime ale atrocităților Rusiei”, a transmis Joe Biden, dar, „șase luni de atacuri necruțătoare nu au făcut decât să întărească mândria ucrainenilor față de ei înșiși, de țara lor și de cei treizeci și unu de ani de independență”, a adăugat el.

„Astăzi și în fiecare zi, suntem alături de poporul ucrainean pentru a proclama că întunericul care motivează autocrația nu poate face față flăcării libertății care luminează sufletele oamenilor de pretutindeni”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG