După consultările cu partidele politice, convocate pentru desemnarea unui alt candidat pentru funcția de premier, președintele Iohannis ar putea anunța, în jurul orei 20.00, numele persoanei însărcinate cu formarea unei majorități parlamentare care să-i acorde votul de învestitură.
UPDATE Liderul Pro Romania, Victor Ponta, s-a autopropus pentru funcția de premier și a spus că este capabil să formeze o majoritate parlamentară. ”I-am spus președintelui că am mai făcut asta de patru ori”, a declarat Ponta la ieșirea de la consultările de la Cotroceni.
UPDATE Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că formațiunea sa vrea un premier independent și a spus că nu va vota un guvern PNL.
UPDATE Preşedintele PMP, Eugen Tomac, l-a propus pe Cristian Diaconescu pentru funcţia de prim-ministru.
"Soluţia este un guvern politic. Cristian Diaconescu este persoana cea mai potrivită care poate forma un cabinet rapid. E o personalitate puternic conectată la mediul internațional și cel intern", a declarat Tomac.
UPDATE Kelemen Hunor a declarat că UDMR nu vrea alegeri anticipate și nici un guvern tehnocrat
"Până la alegerile parlamentare ne trebuie un guvern stabil. Nu susținem ideea unui guvern tehnocrat și nu credem că un guvern monocolor ar rezista prea mult. Așteptăm desemnarea pe care o va face președintele României și apoi vom putea spune mai multe. Alegerile anticipate trebuie uitate, nu reprezintă o prioritate".
UPDATE Surse liberale au declarat pentru Europa Liberă că cele mai mari șanse pentru a fi desemnat premier este Florin Cîțu.
UPDATE 17.10 Dan Barna, liderul USR, a declarat că participarea USR la guvernare ar trebui să aibă ca obiectiv Ordonanța privind alegerea primarilor în două tururi de scurtin.
Barna a spus că, dacă se va constitui o majoritate care să susțină numele de premier ce va fi avansat de președinte, atunci partidul dorește să participe la guvernare.
USR a venit cu propunerea Dacian Cioloș ca premier, dar Barna a spus că președintele nu a dat niciun răspuns.
UPDATE 16.40 Întâlnirea cu delegația PSD a durat mai puțin de 15 minute, iar la final Marcel Ciolacu a declarat că nu a venit cu nicio propunere. "Noi am spus că dacă se vine cu un premier și un guvern format din specialiști nu avem nicio problemă să îi votăm".
UPDATE 16.20 Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat la finalul consultărilor că este convins că șeful statului va lua o decizie corectă în ceea ce privește propunerea de premier. "Avem convingerea că președintele va lua decizia corectă pe care noi o vom susține. Veți afla la finalul consultărilor decizia. Noi vom încerca să strângem o majoritate", a afirmat Orban.
Orban a spus referitor la faptul că nu a anunțat chiar el depunerea mandatului de premier desemnat că: "atâta timp cât președintele mi-a dat un mandat, era firesc ca eu să merg la el și să îmi depun mandatul. Iar cel care comunică într-o astfel de situație este președintele, pentru că el mi-a încredintat mandatul".
Despre alegeri anticipate, liderul PNL a mai spus: „Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, va fi rezultatul evenimentelor care se vor petrece în Parlamentul României. PNL acționează în conformitate cu prevederile Constituției, cu prevederile legale. Și în 24 februarie, parlamentarii PNL au fost prezenți, în timp ce PSD a chiulit”.
Potrivit unor surse liberale, printre numele rămase în calcul pentru funcția de premier se află cel al lui Florin Cîțu, ministrul Finanțelor. Alături de el mai figurează cele ale lui Bogdan Aurescu, Niculae Ciucă și Cătălin Predoiu. Din informațiile Europei Libere, Ciucă și Predoiu se pare că au ieșit din calcul, cele mai mari șanse având Cîțu.
Facebook Forum