Linkuri accesibilitate

Audierile miniștrilor guvernului Orban 2 s-au încheiat. Doar 4 au primit aviz pozitiv


Ludovic Orban le-a transmis miniștrilor că nu trebuie să se teamă de parlamentarii apăruți din pixul lui Dragnea și trebuie să își prezinte realizările de la minister.
Ludovic Orban le-a transmis miniștrilor că nu trebuie să se teamă de parlamentarii apăruți din pixul lui Dragnea și trebuie să își prezinte realizările de la minister.

Aproape șase ore a durat audierea miniștrilor nominalizați pentru ministerul Sănătății și al Muncii, social-democrații încercând să câștige capital de imagine prin întrebările puse.

Doar 4 miniștri din 16 au primit aviz favorabil: Nicolae Ciucă - Apărare, Adrian Oros - Agricultură, Bogdan Aurescu - Externe și Virgil Popescu - Economie.

Avizele negative au fost doar o formalitate, PSD având majoritate în aceste comisii. Strategia social-democraților a fost de a pune cât mai multe întrebări pentru a-i pune în dificultate pe liberali. În tabăra opusă, deputații și senatorii PNL au avut misiunea de a întrerupe ofensiva PSD și de a-și apăra miniștrii. De multe ori liberalii au intervenit în locul ministrului la răspunsuri sau au provocat dispute pe alte teme în timpul ședinței. Cel mai vocal a fost liderul de grup, Florin Roman, trimis special să o protejeze pe Violeta Alexandru.

UPDATE 4 Violeta Alexandru, desemnată pentru ministerul Muncii, a primit aviz negativ cu 13 voturi „pentru" și 35 de voturi „împotrivă".

UPDATE 3 Liderul grupului PNL, Florin Roman, a avut un conflict verbal cu Carmen Dan, căreia i-a amintit de evenimentele din 10 august 2018. Senatoarea PSD l-a întrebat dacă are ceva cu ea, să „meargă să se caute" și „să îi fie rușine". În timp ce Florin Roman încerca să îi dea replica, amintindu-i fostului ministru de Interne de oamenii care i-au executat ordinele pe 10 august, microfonul acestuia a fost tăiat în mod repetat de președintele Comisiei de Muncă. Adrian Solomon a adăugat la final: „apă și distonocalm pentru domnul Roman".

Doamna Carmen Dan va plăti, tot lângă idolul dumneavoastră veți ajunge", a fost mesajul lui Florin Roman pentru Carmen Dan.

Adrian Solomon le-a adus aminte liberalilor că în timpul răscoalei din 1907 guvernul aparținea PNL, în timp ce Florin Roman i-a sugerat lui Carmen Dan că o să ajungă la închisoarea de la Târgșor.

UPDATE 2 Audierea ministrului Muncii în comisiile de specialitate a început cu un scandal între social-democrați și cei din PNL. Președintele Comisiei de Muncă din Cameră, Adrian Solomon, s-a contrat cu liderul grupului PNL, Florin Roman. Liberalul l-a acuzat pe social-democrat că o jignește pe Violeta Alexandru când o întreabă dacă „a înțeles ce e cu pensia minimă". Ministrul interimar a spus că se consideră jignită de deputatul A. Solomon prin afirmațiile făcute de acesta.

Liberalii l-au acuzat pe Solomon că monopolizează discuția și face comentarii negative la adresa ministrului audiat, fără să dea dreptul și celorlați colegi să pună întrebări.

O senatoare PNL a cerut ca ședința Comisiei să fie condusă de președintele Comisiei de muncă din Senat, deoarece parlamentarii nu au venit să ia „lumină" de la Adrian Solomon.

„Dumneavoastră numai circ vreți să faceți?", l-a întrebat un senator PNL pe Adrian Solomon.

  • Violeta Alexandru susține că prioritatea pentru ministerul Muncii o reprezintă cei care au muncit toată viața, nu cei care au muncit doar câteva luni sau ani. Ea a fost întrebată de ce nu a fost crescută pensia minimă de la 704 lei.

„Să facem cât mai mult pentru oamenii care au muncit o viață, sunt oameni care au muncit și pentru care pensia e insuficientă. Nu e normal ca între cei care au muncit și cei care au muncit puțin, spre câteva luni, să existe o diferență atât de mică de pensie. Statul recunoaște că are nevoie să sprijine persoane care au muncit un număr redus de ani, oricum vine cu o completare dacă rezultă o pensie sub 704. Sunt de acord că acest cuantum nu e suficient, dar dacă vreau să fiu corectă cu cei care s-au dus la muncă în fiecare zi, datoria mea e să pun prioritate pe aceste categorii, între cei care au muncit toată viața și cei care au muncit câțiva ani să existe o diferență", a spus Violeta Alexandru în audierea din Parlament.

Audierea a dus și la un conflict între Olguța Vasilescu și Violeta Alexandru, discuția plecând de la majorarea pensiilor.

Aș vrea să spuneți dacă de la 1 septembrie punctul de pensie crește cu 40%? Să răspundeți cu da sau nu", a întrebat Olguța Vasilescu, care a insistat de câteva ori ca ministrul interimar să răspundă cu „da" sau „nu".

  • „Nu am cum să vă răspund, nu sunt la un concurs de la televizor cu răspuns închis. Rolul meu e să aplic legea, această lege o am pe masă. În mod evident în Cabinet, în Ministerul de Finanțe, premierul ceilalți colegi urmăresc modul în care se încasează veniturile la buget, nu am nici un semnal, nu mai manipulați, când simt nevoie să spun ceva o spun. Faptul că se perpetuează această stare de tensiune, nu faceți decât să generați tensiune. Voi respecta legea! Nu mai manipulați și să alertați populația că se întâmplă lucruri la minister. Sunt chemată să respect legea ceea ce voi face! Intoxicați oamenii cu lucruri care generează panică!", a fost răspunsul oferit de Violeta Alexandru, în ciuda insistențelor Olguțăi Vasilescu ca răspunsul să fie „da" sau „nu".

UPDATE 1 Ministrul desemnat pentru Sănătate a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate după audierea din Parlament. Victor Costache a primit 20 de voturi împotrivă, 6 voturi „​pentru„​ și o abținere. Audierea ministrului a durat aproape trei ore.

Victor Costache a fost întrebat de social-democrați dacă are de gând să privatizeze sistemul de sănătate și de ce l-a demis pe doctorul Beuran.

  • Evident nu este o privatizare a sănătății, în sistemul sanitar din România coexistă sistemul public cu cel privat, e o modernizare a legii care are ca unic beneficiar pacientul", a răspuns ministrul interimar.

Șerban Nicolae a fost cel care a deschis subiectul Mircea Beuran, afirmând că ministrul a fost cel care l-a demis pe doctor din funcția de șef de secție.

„M-a surprins faptul că dumneavoastră chirurg fiind la o acuzație care s-a dovedit a fi falsă și anume că doctorul Beuran și-a incendiat un pacient pe masa de operație, printr-un control sumar, ați decis înlocuirea domniei sale din funcția de șef de secție de la Spitalul Floreasca și mă gândesc că o făceați din postura unei persoane care la rândul ei a fost acuzată și chiar a făcut obiectul unei cercetări penale, eu sper nejustificată, într-o acuzație de malpraxis. Dumneavoastră ați luat și măsuri pentru sancționarea doctorului Beuran, e adevărat că insistența de a-l pune sub acuzare continuă", a fost întrebarea lansată de senatorul PSD.

  • Demiterea din funcția de șef de secție a domnului profesor Beuran nu îmi aparține. Probabil, nu cunoașteți modul în care funcționează spitalele. Doctorul Beuran a fost demis de manager, ministrul nu poate demite nici măcar un medic din spital, nici managerul nu îl poate demite. Niciodată nu l-am acuzat pe profesorul Beuran, am spus că este o anchetă în curs și așteptăm rezultatele anchetei", a replicat Victor Costache.

Ministrul a vorbit și despre măsurile luate pentru a preveni infectarea cu coronavirus.

  • „E o amenințare serioasă la nivel global, din luna decembrie a fost creat un grup de lucru. Vreau să asigur populația că nu avem nici un pacient infectat cu coronavirus, autoritățile sunt gata să acționeze. Faptul că nu avem nici un pacient se datorează și măsurilor ferme luate de grupul de specialiști", a precizat ministrul interimar în timpul audierilor din Parlament.

Parlamentarii au dorit să afle poziția ministrului după moartea copilului de patru ani după o anestezi generală la dentist.

  • E o tragedie pierderea acestui copilaș de patru ani și vă asigurăm că se lucrează împreună cu comisiile de specialitate și medicii stomatologi pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată în România", a spus V. Costache.

Ministrul a fost întrebat și când a avut timp să opereze dacă este ministru. Acesta a avut un dialog cu un parlamentar despre cum ar trebui să acționeze un doctor.

  • Parlamentar: „Ați operat și duminica sau doar sâmbăta probono?"

Victor Costache: „​Da, am operat și duminica".

Parlamentar: „Vă considerați un medic de weekend sau un medic curant care știe să își urmărească pacientul zi de zi. Și eu sunt medic și e greu să nu îți urmărești cazul zi de zi. 38 de operații în 12 sâmbete, erați robot sau poate ați operat și în timpul săptămânii?"

Victor Costache: „​Vă invit când operez. Avem o echipă de specialiști care pot urmări postoperatoriu".

Parlamentar: „Probabil că pacientul rămâne în service".

Victor Costache: „​Nu știu dacă dumneavoastră lucrați într-un service ca medic"

Parlamentar: „Dumneavoastră lăsați pacientul ca într-un service, nu îl urmăriți la patul patului"

Victor Costache a vorbit în timpul audierilor și despre restanțele referitoare la majorarea salariilor asistentelor, povestind că a văzut fluturași de salariu cu 1000 de lei.

Miniștrii nominalizați pentru guvernul Orban II intră în ultima zi de audieri în Parlament, doar trei propuneri primind până în acest moment aviz favorabil. Cei care au trecut testul sunt Nicolae Ciucă, Virgil Popescu și Bogdan Aurescu.

Victor Costache, ministerul Sănătății, și Violeta Alexandru, ministerul Muncii, sunt țintele PSD în ultima zi de audieri. Votul este programat pentru 24 februarie, zi în care se va judeca la CCR și sesizarea PSD privind nominalizarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier.

Pe lista celor care urmează să fie audiați astăzi se mai numără Lucian Bode, ministerul Transporturilor, Marcel Boloș, ministerul Fondurilor Europene și Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG