Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea iese de la ICCJ
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

Liviu Dragnea iese de la ICCJ

VIDEO. Ziua procesului lui Liviu Dragnea. Judecătorii au acceptat amânarea. Noul termen, pe 20 mai

Liderul PSD Liviu Dragnea s-a prezentat în fața magistraților de la Curtea Supremă pentru a fi audiat în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

În acest dosar, Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare.

UPDATE 15.18

Judecătorii au decis că procesul lui Liviu Dragnea se amână.

Instanța consideră că avocații apărării au nevoie de timp pentru a consulta cererile depuse de DNA, dar și că este nevoie ca CCR să se pronunțe pe legalitatea completelor de trei judecători.

Noul termen al procesului este pe 20 mai.

UPDATE 14.57

Completul se retrage pentru a delibera cererile de amânare a judecării cauzei.

UPDATE 14.45

La termenul din 18 martie, DNA a cerut schimbarea încadrării juridice din infracțiune simplă în infracțiune în formă continuată. Avocații apărării cer instanței să se pronunțe în cazul acestei cereri afirmând că „în cazul în care aprobați schimbarea încadrării, atunci trebuie să analizăm toate faptele și să vedem că toate îndeplinesc criteriile procesuale”.

Avocatul Olguței Șefu cere ca instanța să aștepte soluționarea contestării la CCR cu termen de pronunțare în data de 19 aprilie. El susține că, dacă instanța se pronunță acum, înaintea verdictului judecătorilor CCR din 19 aprilie, atunci nu ar exista șansa reparației ulterioare în cazul în care CCR ar constata nelegalitatea formării completului de trei judecători.

UPDATE 14.31

Liviu Dragnea face ultimele precizări în fața instanței:

  • „Dacă o să fiu condamnat, vreau să știu pentru ce. Dincolo de sentimentul de nevinovăție, e un sentiment profund de nedreptate”.
  • „Suntem la finalul acestui proces, afirm că sunt complet nevinovat și vă asigur, indiferent de ce decizie veți lua, că nu am dat aceste dispoziții, că nu am știu că cele două nu se prezentau la serviciu și nu am avut cu nimeni nicio discuție legată de aceste persoane. Consider că acest dosar este un dosar politic.”

UPDATE 14.29

Liviu Dragnea: „Soții Botorogeanu nu au fost niciodată la mine acasă, în casă sau în curte. Nu aveam o relație apropiată cu acești oameni, fosta mea soție nici nu îi cunoștea. Orice declarație în acest sens este mincinoasă”.

UPDATE 14.26

Avocata lui Liviu Dragnea: „Se făceau numiri politice în funcții de conducere la DGASPC?”

Liviu Dragnea: „Am citit, în motivarea de la fond, că este evident că se făceau numiri politice. Nu puteau fi politice pentru că, pentru acele funcții, se organizau concursuri la ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici, n.r.), la București. Apoi, prin vot, se valida în Consiliul Județean teleorman rezultatul concursului.

UPDATE 14.23

Procuror DNA: „Este adevărat că, din colegiul director al DGASPC făceau parte trei consilieri numiți direct de președintele Conisliului Județean?”

Liviu Dragnea: „Nu îmi aduc aminte, trebuie să verific pentru că nu am încredere în nimic din ceea ce spune DNA”.

UPDATE 14.21

Liviu Dragnea: „Nu am avut nicio discuție cu inculpata Marica Valentina Mirela legată de vreo acțiune a acesteiaîmpotriva Consiliului Județean Teleorman și în care să-i fi cerut retragerea acesteia sub amenințarea că i-aș deființa postul în caz contrar”,

UPDATE 14.14

Liviu Dragnea: „Am citit declarațiile din acest dosar. Eu nu am înțeles exact ce făceau aceste doamne la partid”

Judecătoare: „Dar ce făceau acolo?”

Liviu Dragnea: „Ca și acum, domana președintă: avem Birou Permanent Național. Sunt persoane alese și, pe margine, mai sunt și niște tineri. Își mai aduc consiglieri, prieteni, așa e la noi. Și așa a fost dintotdeauna.”

Judecătoare: „Dar de ce veneau Stoica și Botorogeanu la partid? Din curiozitate?”

Liviu Dragnea: „Nu știu să vă spun. Participarea la aceste ședințe ale Biroului Permanent Județean poate fi pusă pe seama membrilor aleși în acel for. (…) Eu sper că Stoica și Botorogeanu erau member de partid, dar nu știu ce făceau ele la acele ședințe ale Biroului permanent județean.”

UPDATE 14.02

„În 2005-2008, nu era la sediile județene de partid o efervescență sau activitate. Eram în opoziție (...) Erau mai multe birouri, pe mai multe nivele. Cel mai adesea ne întâlneam în Biroul Permanent Județean. Veneau membrii biorului, unii primari, unii tineri și voluntari. Sigur că le vedeam și pe aceste două doamne, dar vedeam și alți voluntari. De regulă, întâlnirile se țineau în afara orelor de program: fie sâmbăta, de obicei, fie, de urgență, seara, mereu în afara programului”.

Liviu Dragnea: „Eu nu întrebam pe nimeni ce face fiecare și cât stă la partid”.

„Doamna președintă, eu nu eram șomer. Munceam de dimineață până seara”, mai spune Liviu Dragnea în fața judecătorilor. „La sediul de partid nu am avut niciodată angajați, nu avem de ce. Nu era o secretară a președintelui în permanență, nu era motiv”, mai explică el.

UPDATE 13.57

Liviu Dragnea: „Nu am avut niciun fel de discuție despre situația celor două angajate cu Alesu Floarea, cum nu am avut nicio discuție despre situația altor angajați de la Direcția respectivă”.

Liviu Dragnea: „Nu este adevărat că, în anul 2008, Alesu Floarea ar fi venit să discute cu mine despre situația celor două inculpate. Categoric nici în 2009”.

UPDATE 13.55

„Nu am avut nicio discuție (cu inclupatele, n.r.) în care eu să le spun să se angajeze la DGASPC și, în fapt, să nu meargă la serviciu. Nici nu am cerut cuiva să le angajeze”, mai spune Liviu Dragnea.

UPDATE 13.48

Judecător: „Ați săvârșit una din faptele de care sunteți acuzat?”

Liviu Dragnea: „Sunt complet nevinovat, nu am avut cunoștință că salariatele nu se prezintă la locul lor de muncă, nimeni nu mi-a spus vreodată că ele nu merg la muncă”.

Dragnea a mai precizat că nu a cerut nimănui și nu a făcut presiuni pentru a le menține pe cele două în funcție.

„Am citit și în motivare, nu sunt de acord cu aceasta, nu am coordonat sau controlat vreodată activitatea DGASPC Teleorman. Nu se afla în subordinea mea, ci a Consiliului Județean Teleorman. Directorul instituției era în subordinea Consiliului JUdețean sau sub autoritatea, nu mai țin mintea formularea exactă din lege”, a mai spus liderul PSD.

UPDATE 13.46

Liviu Dragnea este audiat acum de judecători. Își menține toate declarațiile făcute anterior, inclusiv pe cele de la confuntarea cu Floarea Alesu.

UPDATE 13.25

Olguța Șefu: „Problemele legate de personal erau în sarcina șefului de resurse umane și erau un subiect tabu”. Olguța Șefu descrie că era foarte greu, dacă nu imposibil, să se obțină documente despre personalul instituției.

Olguța Șefu dă și un exemplu conform căruia auditoarea instituției nu primea documentele care îi erau necesare pentru elaborarea raportului de audit. „Nu i le dădea”, mai spune ea.

UPDATE 12.58

Olguța Șefu, despre una dintre presupusele angajate fictive: „Probabil de aceea a fost dusă acolo pentru că nu avea unde să se ducă la muncă, din moment ce nici nu exista sediu. Eu am aflat asta după ce a venit DNA-ul, doamna președintă, nu fusesem informată despre mutarea ei acolo”.

Persoana în cauză era singurul angajat al unui centru teritorial fictiv, fără funcționalitate și fără sediu. „Era reprezentat de niște garsoniere dezafectate acest centru”, explică Olguța Șefu.

UPDATE 12.56

„Poate că am semnat ca primaru', doamna președintă. Îmi cer scuze”, spune Olguța Șefu legat de semnarea raportului de evaluare a activității pentru una dintre presupusele angajate fictiv din dosar.

UPDATE 12.45

Olguța Șefu amintește că a deținut funcția de director general adjunct pentru copii și adulți DGASPC Teleorman cu circa 380 de angajați subordonați direct. ​

Olguța Șefu subliniază că biroul ei era în sediul central și că în acel punct de lucru mai erau circa 100 de alți angajați.

„Am aflat după ce a venit DNA că (Adriana Botorogeanu, una dintre persoanele angajatele fictiv la DGASPC Teleorman, n.r.) figura pe ștatul de plată al unui centru teritorial, care nu avea sediu și nu putea funcționa, nu avea niciun fel de activitate din moment ce nu avea sediu”, a spus Olguța Șefu.

UPDATE 12.41

Cererea de recuzare a fost respinsă ca nefondată. Procesul lui Liviu Dragnea continuă cu același complet de judecată și cu audierea inculpaților în măsura în care aceștia doresc în continuare să dea declarații.

Primul inculpat audiat: Olguța Șefu, fosta șefă a DGASPC Teleorman.

Olguța Șefu precizează că își menține declarațiile anterioare făcute în acest dosar în calitate de martor, suspect și/sau inculpat.

UPDATE 12.39

Completul de judecată a revenit în sală.

UPDATE 12.24

Schimb de replici între Liviu Dragnea și jurnalistul Mălin Bot.

Bot îl întreabă pe președintele PSD dacă are „curaj să facă un interviu” cu el. Dragnea răspunde: „Curaj? La ce organ de presă lucrați? Securilă SRL?”

Apoi, șeful PSD se adresează polițistului din sală, întrebându-l dacă așa ar trebui să se desfășoare procesul.

UPDATE 12.22

În continuare, în fața instanței supreme, atmosfera în rândul susținătorilor și al contestatarilor lui Liviu Dragnea este aceeași. Oamenii scandează și pro și contra liderului PSD, purtând pancarte pe care se poate citi, în funcție de tabăra din care fac parte, „Nu vrem proces politic”, dar și „Codruța, suntem alături de tine”.

UPDATE 12.13

Președinta completului de judecată transmite un mesaj în sală prin care anunță că deliberarea asupra cererii de recuzare va dura mai mult decât fusese preconizat inițial.

Recuzarea este judecată de un alt complet, iar un judecător care ar trebui să se pronunțe se află în altă ședință, pe care nu o poate întrerupe.

UPDATE 11.50

Între timp, Jandarmeria București a anunțat că a ridicat trei oameni din rândul protestatarilor sau susținătorilor lui Liviu Dragnea. Aceștia au fost conduși la audieri.

UPDATE 11.26

Președinta completului afirmă că va continua audierea persoanelor inculpate, dacă acestea își mai mențin dorința de a face declarații.

Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, formulează o cerere de recuzare la adresa judecătoarei Simona Encean, al cărei soț a fost numit în presă, „un susținător fervent al PSD”. Newsweek a publicat un articol despre postări pe Facebook ale soțului judecătoarei, în care se declara un fan al PSD.

Ședința se supendă pentru judecarea acestei cereri de recuzare.

Conform președintei completului de judecată, „mai mult de 30 de minute nu ar trebui să dureze” analiza acestei cereri de recuzare.

UPDATE 11.23

Grefierul precizează mai multe cereri depuse la dosar, printre care o așa numită cerere de abținere. Avocați ai apărării cer președinției completului să consulte aceste documente invocând faptul că nu le-au fost puse la dispoziție pentru pregătire, respectiv că acestea nu se găseau la dosar în momentul ultimei consultări.

UPDATE 11.18

Completul intră în sala de judecată. Preșdintele reamintește regulile de conduită pentru jurnaliștii prezenți și își manifestă speranța că procesul se va desfășura în condiții normale, în ciuda numărului mare de participanți și a protestului din fața clădirii. Grefierul îndeplinește formalitățile legale pentru începutul ședinței.

UPDATE 11.15

În sala de judecată, spațiul permite prezența a circa 30 de persoane. Majoritatea sunt avocați și jurnaliști. În așteptarea completului de cinci judecători ai Instanței Supreme, Liviu Dragnea este flancat în rândul al doilea de bănci de trei avocați preocupați cu documente. Șoaptele omniprezente sunt întrerupte din când în când de scandări din stradă - pro și contra lui Dragnea - și de sunetul vuvuzelelor aduse de manifestanți.

XS
SM
MD
LG