Linkuri accesibilitate

La Bahmut se dau cele mai intense lupte în prezent.
La Bahmut se dau cele mai intense lupte în prezent.

Război în Ucraina | Armata ucraineană respinge atacurile ruse la Bahmut. O navă ucraineană a eșuat în canalul Suez

Principalele evenimente:

19:42 9.1.2023

Doi britanici au dispărut în Ucraina, a anunțat Ministerul de Externe

Familiile celor doi cetățeni britanici au fost sprijinite după dispariția lor, potrivit unui comunicat publicat luni.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că acordă prijin familiilor celor doi britanici care au dispărut în Ucraina.

Bărbații au fost numiți în rapoarte ca fiind voluntarii Andrew Bagshaw și Christopher Parry.

Se știe că cei doi au călătorit ultima dată de la Kramatorsk la Soledar pe 6 ianuarie, potrivit Sky News.

16:56 9.1.2023

Ucraina își întărește apărarea Bakhmutului

Ucraina își consolidează pozițiile din jurul Bakhmut, în estul regiunii Donbas, după zile de asalturi necruțătoare ale forțelor rusești conduse de grupul de mercenari Wagner.

Bakhmut și orașul vecin Soledar au fost în centrul eforturilor intense ale Moscovei de a face progrese într-o zonă în care forțele rusești încearcă cu disperare să avanseze de la începutul verii.

În ultimele zile, atacurile rusești s-au concentrat asupra orașului Soledar, într-un efort aparent de a izola orașul. „Inamicul a făcut din nou o încercare disperată de a lua cu asalt orașul Soledar din diferite direcții și a aruncat în luptă cele mai unități de luptători profesioniști”, a declarat luni armata ucraineană, reluând comentariile făcute duminică de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Cadru din orașul Bahmut, oraș în care, în ultimele săptămâni, s-au dus lupte grele.
Cadru din orașul Bahmut, oraș în care, în ultimele săptămâni, s-au dus lupte grele.

15:59 9.1.2023

Marea Britanie ia în calcul livrarea de tancuri în Ucraina (raport)


Marea Britanie ia în considerare să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă britanice pentru prima dată, pentru a ajuta armata sa să lupte împotriva Rusiei, potrivit unui raport citat de The Guardin.

Discuțiile au loc „de câteva săptămâni" cu privire la livrarea unui număr de tancuri de luptă Challenger 2 ale armatei britanice, a relatat Sky News, citat de The Guardia, citând o sursă occidentală care are cunoștință despre aceste conversații.

Nu s-a luat încă o decizie finală, dar o astfel de mișcare ar face din Marea Britanie prima națiune care ar răspunde solicitărilor liderilor ucraineni de a-și dota armata cu tancuri puternice.

De asemenea, ar contribui la încurajarea altor aliați din NATO, în special a Germaniei, să urmeze exemplul. O sursă ucraineană a declarat:

„I-ar încuraja și pe alții să ofere tancuri.”


O altă sursă a sugerat că Marea Britanie ar putea oferi aproximativ 10 tancuri Challenger 2, ceea ce ar fi suficient pentru a echipa o escadrilă, scrie Sky News.

15:05 9.1.2023

Navă ucraineană cu cereale, eșuată în canalul Suez

O navă de marfă care transporta cereale ucrainene a eșuat pentru scurt timp în canalul Suez înainte de a fi repusă pe linia de plutire și remorcată, potrivit autorității egiptene care administrează această cale navigabilă vitală.

Incidentul în care a fost implicat M/V Glory, un vas de 225 de metri, înregistrat în Insulele Marshall, a stârnit temeri că se va repeta blocajul din 2021, când marele portcontainer Ever Given a rămas blocat în diagonală în canal.

Acea închidere timp de o săptămână a căii navigabile artificiale care leagă Asia de Europa a costat miliarde de dolari prin întârzieri ale transportului maritim. Un angajat al Autorității Canalului Suez (SCA) a murit în timp ce încerca să elibereze mega-nava.

Șeful SCA, Osama Rabie, a dat luni undă verde, adăugând că traficul se desfășoară normal pe canalul Suez după ce autoritatea a mobilizat patru remorchere pentru a tracta nava, permițându-i acesteia să își reia călătoria.

„Canalul este pe cale să înregistreze luni 51 de nave care au trecut în ambele direcții”, a declarat el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG