Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea îi hrănește temerile lui Tudorel Toader referitoare la poziția sa - moțiunea simplă a opoziției ar putea trece


Liviu Dragnea spune că nu poate anticipa votul la moțiunea simplă a opoziției împotriva lui Tudorel Toader
Liviu Dragnea spune că nu poate anticipa votul la moțiunea simplă a opoziției împotriva lui Tudorel Toader

Liderul PSD Liviu Dragnea a sugerat, luni, că nu este exclus ca moțiunea simplă a opoziției la adresa lui Tudorel Toader să fie adoptată, pentru că nu știe cum se va vota. Declarația lui Liviu Dragnea apare pe fondul pierderii majorității la Camera Deputaților de către coaliției PSD-ALDE și al nemulțumiriloe din PSD la adresa ministrului Justiției.

Jurnaliștii l-au întrebat pe președintele PSD dacă Tudorel Toader are sprijinul social-democraților la votul de miercuri al moțiunii (care se va dezbate marți n.r.) ”Vedem miercuri”, a răspuns Dragnea, care a menționat că nu știe care va fi rezultatul votului.

În ultima vreme, Liviu Dragnea nu și-a exprimat susținerea publică la adresa ministrului justiției. Luna trecută, când Toader a anunțat că pregătește o ordonanță de urgență pentru a permite atacarea proceselor definitive din ultimele cinci ani în cazul în care sentința a fost dată de un complet de cinci judecători, Liviu Dragnea a spus că „nu-l mai crede pe ministrul Toader până nu vede ordonanța”. Iar aserțiunea a venit după ce unul dintre cele mai largi foruri de conducere ale PSD, Consiliul Național, i-a cerut lui Toader să legifereze o formă de amnistie sau grațiere.

Declarația lui Liviu Dragnea s-a consemnat în ziua în care Tudorel Toader și-a prezentat un bilanț de activitate la care nu a participat nicio altă instituție. Într-o conferință de presă, Toader a spus că are un raport de peste 85 de pagini și a admis că în timpul mandatului său s-au petrecut și ceea ce a numit „aspecte negative” care trebuie eliminate.

Tudorel Toader și-a prezentat bilanțul de doi ani de ministeriat în cea mai complicată postură – procurorii și judecătorii protestează și au activitatea suspendată, la mitingurile din ultima vreme din mai multe orașe se cere demisia sa. La acestea, se adaugă și moțiunea simplă de mâine, care teoretic ar avea șanse să fie adoptată. În PSD se vorbește deja despre nemulțumirile la adresa lui Toader și se avansează posibile nume de înlocuitori la portofoliul Justiției.

Testul pentru susținerea lui Tudorel Toader se va da miercuri în Parlament, la votul asupra moțiunii simple depuse de PNL, semnată și de USR și susținută și de celelalte partide de opoziție. Marți va fi dezbaterea moțiunii intitulate „Luați mâinile murdare de pe Justiție”.

Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, a declarat, pentru Europa Liberă, că dezbaterea moțiunii pe tema justiției a fost amânată deliberat, prin decizia președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, încălcându-se regulamentele care arătau că aceasta trebuia discutată cu o săptămână în urmă.

PSD a pierdut majoritatea parlamentară la Camera Deputaților, prin plecarea mai multor parlamentari la ProRomânia, formațiunea condusă de Victor Ponta. Va fi important dacă se stabilește vot secret sau vot deschis. Raluca Turcan spune că PSD a cerut vot secret, care, în opinia sa ar însemna că social-democrații nu vor să-și asume un eventual vot de blam la adresa lui Tudorel Toader. Potrivit liderului deputaților liberali, un vot deschis ar arăta care sunt partidele care se delimitează de politica lui Tudorel Toader. Adoptarea moțiunii simple împotriva lui Toader depinde și de poziționarea UDMR. Această formațiune a criticat, prin președintele formațiunii, Kelemen Hunor, ordonanța 7.

Votul asupra moțiunii, chiar dacă ar fi adoptată, nu este urmat de consecințe, cum ar fi, de pildă, revocarea ministrului. Însă va arăta susținerea pe care PSD i-o acordă lui Toader, care este ministru pe un post al ALDE. Potrivit unor informații care circulă în rândul social-democraților, imaginea lui Toader s-a erodat într-atât încât ar fi nevoie de înlocuirea lui, pentru ca modificările în Justiție să continue. Se pare că preferați pentru a-i succeda lui Toader ar fi Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae.

XS
SM
MD
LG