Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea nu se lasă: taie bani în Parlament de la serviciile secrete pentru vitamina D și diabet


Liviu Dragnea face o mișcare de imagine: propune tăierea banilor serviciilor secrete, pentru unele programe de sănătate.
Liviu Dragnea face o mișcare de imagine: propune tăierea banilor serviciilor secrete, pentru unele programe de sănătate.

Președintele PSD Liviu Dragnea a depus amendamente la proiectul bugetului, prin care propune tăierea a peste 110 milioane de euro din bugetele serviciilor secrete, pentru a finanța două programe ale Ministerului Sănătății, privind vitamina D și diabetul juvenil.

Liviu Dragnea propune, în calitate de deputat PSD, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 230 de milioane de lei pentru finanțarea, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a programului „Diabet juvenil”. Banii ar urma să provină din reducerea bugetului Serviciului Român de Informații (150 de milioane de lei), Serviciului de Informații Externe (30 de milioane de lei) și Serviciului de Protecție și Pază (50 de milioane de lei).

De asemenea, Dragnea propune un amendament la proiectul bugetului pe 2019, prin care să se suplimenteze bugetul Ministerului Sănătății cu 295 de milioane de lei, pentru programe privind carența de vitamina D, testări prenatale și teste privind markerii tumorali.

„Programul Vitamina D – proiect nou, care va începe a se derula în anul 2019 și cuprinde analize pentru depistarea carenței de vitamina D, pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asigurați”, se arată în amendamentul depus de Liviu Dragnea. Un alt program, „Panorama”, se referă la testări prenatale pentru un număr estimat de 200.000 de paciente anual, iar programul de testare markeri tumorali se adresează unui număr estimat de 930.000 de pacienți, la un cost de 150 de euro pe fiecare test, mai arată amendamentul.

Banii pentru aceste trei programe ar urma să provină doar din tăierea bugetului SRI, cu 295 de milioane de lei.

În total, Liviu Dragnea propune astfel tăierea a peste 110 milioane de euro, de la bugetele a trei servicii secrete, cel mai mult de la SRI, care ar pierde 95 milioane euro. Dragnea și-a anunțat această intenție la începutul lunii februarie, când a vorbit despre ideea de a lua bani de la serviciile secrete pentru a sprijini un program național de vitamina D și unul de diabet.

UPDATE: Amendamentele propuse de Liviu Dragnea nu au ajuns luni la Comisia de supraveghere a SRI, proiectul de buget pentru serviciul secret trecând de această comisie în forma propusă de Guvern. Decizia pe aceste amendamente poate fi însă luată la Comisia de Buget-Finanțe.

Cu toate acestea, adoptarea bugetelor pentru serviciile secrete, Armată sau Interne se face prin consens în CSAT, care trebuie să își dea avizul. Acest lucru s-a întâmplat deja la finalul anului 2018, când președintele Klaus Iohannis a discutat despre aceste bugete cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, i-a ținut isonul liderului PSD, spunând că un program național de vitamina D „este foarte bun” și că „există posibilitatea ca 65% din populația României să aibă un nivel inadecvat de vitamina D. Fie deficit, fie insuficiență”. Sorina Pintea nu a explicat de unde provine această posibilitate și pe ce se bazează când spune așa ceva.

„Dovezile actuale sugerează că suplimente de vitamina D pot fi eficiente în prevenirea malformațiilor de oase, în special pentru bebeluși sau copii care nu sunt expuși la soare sau cu pigmentare mai închisă a pielii. Cu toate acestea, mai este nevoie de studii științifice pentru a putea formula o recomandare generală”, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În România, un flacon de vitamina D care este suficient pentru o lună costă în jur de 6-7 lei.

În proiectul de buget pe 2019, serviciile secrete au primit alocări mai mari decât anul precedent, fără excepție.

SRI ar fi urmat să primească în 2019, conform proiectului de buget, cu 28,5 milioane de euro mai mult decât în 2018, dar dacă tăierea propusă de Dragnea va trece prin Parlament, SRI va pierde de fapt 67 milioane euro.

SRI are un buget total de 528 de milioane de euro prevăzut pentru 2019, majoritatea acestuia fiind cheltuit pe salariile și pe pensiile speciale ale miilor de angajați SRI.

SIE, spionajul românesc, are un buget infim față de SRI: 67 de milioane de euro în 2019, înregistrând o creștere de doar 5 milioane de euro față de anul trecut.

SPP, serviciul secret care asigură protecția demnitarilor, are un buget de 50 de milioane de euro în 2019, cu o creștere de 8,5 milioane de euro.

Cea mai mare creștere a bugetului unui serviciu secret o înregistrează Serviciul de Telecomunicații Speciale, instituție care securizează infrastructura de comunicații a statului român. Bugetul STS aproape se dublează în 2019, la 129 de milioane de euro, în creștere cu 53 de milioane de euro.

XS
SM
MD
LG