Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Instanța a respins cererea de eliberare condiționată


Tribunalul București a respins joi cererea de eliberare condiționată a fostului lider PSD.

Decizia Tribunalului București, care a respins, joi, cererea de eliberare condiționată a fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, este definitivă.

Tribunalul a judecat o contestație la hotărârea Judecătoriei Sectorului 5, care respinsese, la finalul lunii aprilie, cererea de eliberare condiționată a fostului lider PSD, ca fiind neîntemeiată. Cererea de eliberare condiționată va putea fi reînnoită dupa 27 august 2021, precizează Mediafax.

De ce a fost condamnat Dragnea

Pe 27 mai 2019, fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, era condamnat de patru judecători de la instanța supremă, al cincilea fiind pentru rejudecarea dosarului. Astfel, judecătoarele Rodica Aida Popa, Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera și Simona Encean l-au condamnat pe politician la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, în timp ce Alexandra Rus a optat pentru rejudecarea procesului.

Fostul demnitar a fost găsit vinovat de faptul că a angajat fictiv două membre PSD la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman, în timp ce ele făceau muncă de partid la sediul PSD.

Încarcerat la penitenciarul Rahova, Dragnea a cerut, la aproape doi ani de la sentință, să fie eliberat. Comisia de liberare condiționată a penitenciarului a constatat că fostul lider de partid îndeplinește criteriile pentru a fi liberat condiționat, măsura fiind confirmată de instanța de judecată.

Reprezentanții Parchetului pot contesta decizia, hotărârea definitivă fiind a Tribunalului București.

De la condamnare și până la această primă decizie a instanței, Dragnea a făcut 699 zile de închisoare. Detenția sa a fost caracterizată de o serie de evenimente, începând cu o „vizită înregistrată” de fosta sa consilieră personală Anca Alexandrescu și prezentată pe post ca interviu de către „jurnalista” Anca Alexandrescu.

Această mișcare a lui Dragnea l-a costat interzicerea dreptului la muncă pentru 50 de zile la atelierul auto, acolo unde fostul deputat își petrecea timpul. După ce contestat decizia conducerii penitenciarului, instanța i-a dat dreptate și a obligat penitenciarul să-i recunoască zilele pe care nu le-a prestat, astfel încât acestea să fie calculate pentru eliberea condiționată. Un alt eveniment neplăcut a fost când Dragnea s-a tăiat la un deget în atelierul auto al Penitenciarului Rahova.

De-a lungul celor aproape 700 de zile de detenție, apărătorii lui Dragnea au încercat de mai multe ori să-i anuleze pedeapsa, încercând fel de fel de metode, toate fără sorți de izbândă.

Liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:

a) cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG