Linkuri accesibilitate

Lloyd Austin: Putin atacă însuși „nucleul securității transatlantice”


Austin a numit războiul din Ucraina „războiul ales al lui Putin” în timpul discursului de deschidere de la Pentagon, miercuri, înaintea întâlnirii cu ministrul german al apărării Christine Lambrecht.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că invazia președintelui rus Vladimir Putin implică nu doar atacarea Ucrainei, ci și „atacarea principiilor din nucleul securității transatlantice”.

Austin a numit războiul din Ucraina „războiul ales al lui Putin” în timpul discursului de deschidere de la Pentagon, miercuri, înaintea întâlnirii cu ministrul german al apărării Christine Lambrecht.

„Războiul ales de Putin a afectat îngrozitor victimele civile și a forțat milioane de ucraineni nevinovați să-și părăsească țara”, a spus el. Austin a mulțumit Germaniei pentru colaborarea cu SUA pentru desfășurarea de forțe „în și prin Germania în ultimele luni”, ca parte a prezenței sporite de securitate a SUA în Europa.

El a mai spus că aplaudă decizia Germaniei de a cheltui 2% din „producția lor economică pentru apărare”.

„Împreună, trimitem un mesaj clar, iar acel mesaj este că orice provocare pentru securitatea noastră va primi un răspuns ferm și unit. Și angajamentul nostru față de apărarea colectivă a NATO este ferm”, a spus Austin.

Lambrecht a spus că relația dintre SUA și Germania este „bună” și „permanentă”.

„Ne-am întâlnit în vremuri foarte tulburi și ceea ce este important pentru mine este că relația transatlantică, în special relația dintre Germania și Statele Unite, este menită să dureze și să fie durabilă, așa că am putut să arătăm că am fost capabili să ne unim. NATO, că am reușit să unim Europa împotriva președintelui Putin sub forma sancțiunilor pe care le-am decis împreună și mai ales prin sprijinul pe care l-am arătat aliaților noștri din alianță”, a spus Lambrecht.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG