În județul Alba, în niciuna din localitățile care nu mai au niciun caz de infectare cu Covid, școlile nu încep fizic. Unitățile de învățământ din Cenade, Ocoliș și Ponor nu au procente de vaccinare a personalului care să le permită reluarea fizică a cursurilor, după cum rezultă din lista cu procentele de vaccinare publicată de Inspectoratul Școlar Alba.
Cenade este o localitate unde își au domiciliul sub 1000 de persoane. Datele înregistrare de platforma de înregistrare a noilor cazuri Covid arată că de 14 zile, din 24 octombrie, aici nu mai este niciun caz activ de îmbolnăvire cu noul coronavirus. De altfel, în valul 4, comuna Cenade nu a depășit niciodată rata de 3/1000 de infectări, cea mai mare fiind 2,97/1000.
Cu toate acestea, la Cenade, conform ordinului comun emis de Ministerul Învățământului și cel al Sănătății școala va începe online pentru că gradul de vaccinare a angajaților este de doar 47,06%.
La Sibiu, sunt 4 localități cu rată de infectare zero: Jina, Ludoș, Merghindeal și Tilișca. În niciuna din ele rata de vaccinare a personalului din învățământ nu a ajuns la 60%.
La Școala din Merghindeal, 54,5 dintre angajați s-au vaccinat, iar în localitate ultimul caz activ a fost înregistrat pe 15 octombrie. Rata maximă de infectare în valul 4 a urcat la 1,23 cazuri la 1000 de locuitori. Copiii din Merghindeal vor învăța online.
Celelalte localități din Sibiu unde, deși rata de infectare este zero, copiii nu vor merge la școală sunt Jina cu rată de vaccinare la Școala Gimnazială de 14.3%, Ludoș, cu rată de vaccinare la Școala Gimnazială Ilie Micu de 50% și Tilișca cu rată de vaccinare la Școala Gimnazială de 47.4%. Procentul de vaccinare a personalului din învățământ este peste media comunei. La Jina, de exemplu, sunt vaccinați sub 5% dintre locuitori.
În Timiș, Inspectoratul Școlar arată și numărul de persoane care sunt vaccinate. La Bara, 2 din cei 3 angajați sunt vaccinați, așa că școala va începe fizic, iar la Secaș, doar 1 din 5 angajați, deci copiii vor începe online.
În situația de mai sus sunt sute de școli din întreaga țară unde rata de infectare a populației nu depășește 3/1000, dar rata de vaccinare a angajaților din învățământ este sub 60%.
Localități cu rată de de infectare de 30/1000 încep școala fizic
Comuna Săceni din județul Teleorman era, pe 6 noiembrie, localitate cu cel mai mare număr de infectați la mia de locuitori din România- 30.85. Cu toate acestea, copiii de aici vor merge la școală. Rata de vaccinare a personalului angajat al Școlii Gimnaziale din Săceni se ridică la 82.35%.
Elevii și părinții cer modificarea ordinului
Atât Consiliul Național al Elevilor, cât și asociațiile de părinți contestă ordinul prin care s-a stabilit procentul de 60% personal vaccinat pentru reluarea activității fizice în școli, indiferent de rata de infectare în localitate.
Andreea Ionescu este fondatoarea proiectului „Părinții cer schimbare”. premiat de platforma Facebook pentru implicare civică. Ea spune că în urmă cu două săptămâni, ministerul anunța că, din motive de echitate, va închide de tot școlile. Nu a agreat trecerea în online, așa cum s-a întâmplat la școlile private, invocand echitatea și aducând ca argument acei copii din medii defavorizate, care nu au acces la școala online. „Acum, pare că acest argument și-a pierdut valoarea cu totul, atâta timp cât a introdus un indicator surprinzător, nerecunoscut de specialiști și nefolosit de nicio țară europeană, și anume un prag de vaccinare de 60% în rândul angajaților din școală”, arată Andreea Ionescu
„Rata de vaccinare din rândul personalului școlii în baza căreia se decide scenariul de funcționare a unităților de învățământ lovește exact în acele comunități dezavantajate - unde educația online este o glumă”, e de părere președintele Consiliului Național al Elevilor, Silviu Morcan. El spune că autoritățile competente ar trebui să dezvolte un mecanism mai amplu de stabilire a scenariilor, ținând cont de mai mulți parametri: incidența de la nivel local, infrastructura aflată la dispoziția școlilor sau rata de vaccinare. „Măsura anunțată acum nu rezolvă mai nimic, ci doar adâncește niște lipsuri sistemice ale educației românești.”
„În calitate de părinți, ne întrebăm și noi: a făcut ministerul vreo analiză de impact? Știe ministerul că exact acei copii care nu au acces nici la școala online, nu au nici profesori vaccinati? A prevăzut ministerul, în urma unei analize serioase, că vor fi situații aberante, în care elevi aflați în zone de risc mic epidemiologic, dar în risc mare de excluziune socială nu vor avea acces la educație o vreme? Ce a stat în spatele acestei decizii? Chiar ne dorim sa intelegem”, transmite Andreea Ionescu doleanțele părinților
Lista tuturor localităților cu rată de infectare ZERO și procentul de vaccinare în rândul angajaților de la școli
Alba:
1. Cenade - Școala Gimnazială Ion Agârbiceanu - 47,06%
2. Ocoliș - Școala Gimnazială 50%
3. Ponor - Școala Gimnazială 57,14%
Arad:
- Hălmăgel - Școala Gimnazială - 29%
Bihor:
- Șinteu - Școala Gimnazială nr. 1 - 57,14 %
Bistrita Nasaud:
1. Coșbuc - Școala Gimnazială „George Coșbuc” - 56%
2. Runcu Salvei - Școala Gimnazială „Ioan S. Pavelea” - 52%
Botoșani:
1.Cordăreni - Școala Gimnazială nr.1- 38%
2.Prăjeni - Școala Gimnazială nr. 1 - 66%
Brăila:
- Siliștea- Școala Gimnazială - 50%
Caraș Severin:
- Bănia - Școala Gimnazială - 57%
- Coronini - Școala Gimnazială- 40%
Cluj:
- Râșca - 175 Școala Gimnazială - 33%
Constanța
- Horia - Școala Gimnazială nr. 1 - 84.60%
Dolj:
- Catane -Școala Gimnazială 60.00%
- Seaca de Pădure - Școala Gimnazială "Opsichie Cazacu - 62.00%
- Siliștea Crucii Școala Gimnazială- 53.00%
Hunedoara:
- Bătrâna - nu mai are școală din 2002
- Lelese - Școala Primară Lelese - 50%
Ialomita:
- Colelia - Școala Gimnazială- 75.00%
Maramureș:
- Asuaju de Sus - Şcoala Gimnazială 93.3%
- Săcel - Şcoala Gimnazială 53.57%
- Șieu - Şcoala Gimnazială 67%
Mehedinți:
- Balta - Școala Gimnazială Balta - 38%
- Dubova - fără date
Mureș:
- Cozma - Şcoala Gimnazială - 91,67%
Olt:
1. Călui - Şcoala Gimnazială - 60%
- Dobrun - fără școală
Prahova:
- Jugureni -Școala Gimnazială 40%
Satu Mare:
- Orașu Nou - Școala Gimnazială - 73.33%
- Micula - Școala Gimnazială Gelleret Sandor Micula - 77.50%
- Racșa - Școala Gimnazială Rașca - 52,39%
Sălaj:
- Dragu -Şcoala Gimnazială nr.1 - 68,00%
Sibiu:
1. Jina - Școala Gimnazială Jina 14.3%
- Ludoș - Școala Gimnazială Ilie Micu Ludoș - 50%
- Merghideal - Școala Gimnazială Merghideal - 54.5%
- Tilișca -Școala Gimnazială Tilișca - 47.4%
Suceava
1. Breaza - Şcoala Gimnazială 31.58 %
Timiș
- Balinț - Şcoala Gimnazială 16 12 75,00 %
- Bara - Şcoala primară 3 2 66,67 %
- Secaș - Şcoala primară 5 1 20,00 %
Vaslui:
- Dodești - Şcoala Gimnazială "Victor Ion Popa" - 44,44%
- Mălușteni Şcoala Gimnazială nr. 1 - 40,00%
Vrancea:
- Negrilești - Şcoala Gimnazială Dumitru Pricop - 40,00%
- Paltin - Şcoala Gimnazială - 53,57%
- Spulber - Şcoala Gimnazială - 37,50%
Cîmpeanu - Vom analiza cum a crescut rata de pe o zi pe alta în anumite școli
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, că 68% dintre şcoli încep cursurile cu prezenţă fizică, de luni. Într-o intervenție la B1TV a mai spus că va verifica cum a crescut rata de vaccinare de la o zi la alta în 14% din instituțiile de învățământ, procedură care permite reluarea cursurilor online.