Linkuri accesibilitate

Consiliera deputatului Tudorache are locuință socială lângă Guvern. A primit-o când șeful ei era primar


Piața Victoriei, București
Piața Victoriei, București

Mai multe persoane apropiate de deputatul Dan Tudorache (PSD) și de partidul din care face acesta parte au primit locuințe sociale de la administrația sectorului 1, pe vremea când Tudorache era primar. Parlamentarul PSD susține că nu el a semnat documentele.

Consiliera de la biroul de deputat al lui Dan Tudorache și trei foști consilieri locali, dintre care unul a fost și viceprimar, sunt pe lista persoanelor care au primit locuințe sociale din partea Primăriei Sector 1 în perioada 2016-2020, așa cum reiese din informațiile obținute de Europa Liberă. În acest interval, primar de sector a fost chiar Dan Tudorache, actual deputat PSD. Acesta este implicat și într-o anchetă DNA ce privește contractele primăriei pentru tablete oferite elevilor.

Locuințele sociale ale unei primării sunt acordate tinerilor sub 35 de ani sau pentru familii aflate în dificultate care din diferite motive nu-și permit un adăpost pentru un interval de timp. Aceste case, apartamente sau garsoniere au o chirie modică și pot fi cumpărate de chiriași dacă stau cel puțin cinci ani în aceste locuințe.

Favorizații

Situația a fost adusă în atenție de Clotilde Armand, actualul primar de la Sectorul 1, care susține că aceste repartizări au fost ilegale. „Aflu că oamenii apropiați de vechea administrație - activiști de partid, foști șefi de direcții ai primăriei, actuali angajați ai cabinetului parlamentar al fostului edil, șefi din Poliția Locală Sector 1 care se ocupau cu filajul meu și al colegilor la protestele din 10 august 2018 sau angajați de la televiziunile Antena 3 și România TV- au fost răsplătiți de fostul primar cu locuințe dedicate exclusiv tinerilor până în 35 de ani”, a scris aceasta pe Facebook

Europa Liberă a aflat că o parte din persoanele la care făcea referire Armand sunt: Ancuța Felicia Dunca, Raluca-Gabriela Suditu, Paul Iulian Oltean și Cati-Carmen Muscelean.

Anca Dunca este un fost consilier juridic care a lucrat pentru Primăria Sector 1 și pentru Poliția Locală din Sector 1, așa cum reiese din declarațiile sale de avere. În acest moment, Dunca este consilier la biroul de deputat al lui Dan Tudorache.

Anca Dunca a primit locuință socială, altfel spus cu o chirie subvenționată, în noiembrie 2018. Acesta plătește chirie lunară de aproape 430 de lei pentru locuința sa socială, apartament care este situat în zona Pieței Victoria, chiar lângă sediul Guvernului, într-o zonă considerată de lux. Minim 250 de euro, 1.250 de lei, este chiria zonei pentru o garsonieră.

Consiliera lui Dan Tudorache a declarat pentru Europa Liberă că nu dorește să comenteze acest subiect, apoi a închis telefonul. La rândul său, fostul primar a ținut să ne transmită că „nu am semnat eu aceste documente” și ne-a transmis misterios că aflăm cine le-a semnat. Când l-am rugat să ne precizeze cine le-a semnat, dacă știe acest lucru, deputatul a întrerupt conversația.

Pe lista persoanelor favorizate se mai regăsesc:

Raluca-Gabriela Suditu. Aceasta a fost consilier local PSD la Sectorul 1 și fost consilier la Ministerul Muncii și la Ministerul Turismului, conform declarațiilor sale de avere din ultimii opt ani. Din CV-ul său, reiese că aceasta a mai făcut parte după 2012 din Consiliului Național al PSD, Consiliului Național al Organizației de Femei PSD și din Departamentului de Sinteza si Comunicare Publica al PSD.

Paul Iulian Olteanu. A fost consilier local din partea PNL în perioada 2012-2016. În 2017, în timpul mandatului de primar a lui Tudorache, acesta a fost chiar șeful Administrației Piețelor din Sector 1, conform declarațiilor de avere pe care le-a completat.

Cati-Carmen Musceleanu ar avea și ea o locuință socială. Aceasta a fost viceprimar în mandatul de primar al lui Andrei Chiliman (2012-2016), iar în mandatul 2016-2020 a fost consilier local din partea PSD.

Controlul repartizărilor

Clotilde Armand, actualul primar de la Sectorul 1, spune că „niciunul dintre ei nu îndeplinește condițiile de acordare a locuințelor și majoritatea au 'sărit' rândul pe lista de așteptare. Astfel, voi trimite Corpul de Control să verifice situația și voi iniția un proiect de hotărâre care să nu mai permită asemenea anomalii. Nimeni nu este mai presus de lege - și asta trebuie să le intre bine în cap tuturor. Dacă există angajați ai primăriei care au făcut nereguli vă asigur că vor plăti”.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG