Linkuri accesibilitate

Alegeri locale în Republica Moldova | Locuitori din 273 de sate și orașe își aleg duminică primarii


În turul doi al alegerilor locale, la urne sunt așteptați 830 de mii de alegători din 273 de localități.
În turul doi al alegerilor locale, la urne sunt așteptați 830 de mii de alegători din 273 de localități.

Turul doi de scrutin pentru alegerea primarilor se desfășoară pe 19 noiembrie în 273 de localități din R. Moldova, acolo unde, în primul tur de acum două săptămâni, nici unul dintre candidați nu a reușit să acumuleze majoritatea simplă a sufragiilor. 830000 de alegători așteptați la urne.

În opt localități/circumscripții au loc alegeri repetate, deoarece în primul tur, desfășurat la 5 noiembrie, prezența la vot a fost sub pragul de validare [25%]. În șase localități se aleg primarii și consilierii locali, iar în două localități – numai consilierii locali.

Noul Cod electoral spune că, în cazul turului doi de scrutin, alegerile se declară valabile în fiecare circumscripție electorală, dacă la ele participă cel puțin 20% din votanți. În localitățile unde azi nu va fi atins acest prag, vor fi organizate alegeri repetate în luna decembrie, au precizat Europei Libere responsabili de la autoritatea electorală centrală.

În turul doi, la funcțiile de primar candidează 544 de persoane, inclusiv 488 din partea partidelor politice, arată datele Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Printre cele 273 de localități în care se aleg primarii se numără și opt suburbii din cele 18 ale mun. Chișinău și în orașe mai mari precum în municipiile Bălți, Edineț, Ungheni și Comrat – centrul de reședință al autonomiei găgăuze.

Pentru alegerile din 19 noiembrue au fost tipărite 828 557 de buletine de vot, [637 890 în limba română și 190 667 în limba rusă].

Un raport publicat vineri de Promo-LEX, asociație care monitorizează campania electorală, constată că, pentru turul doi, campania electorală a fost mai apatică, fiind axată pe întâlnirile cu alegătorii.

Pentru monitorizarea alegerilor locale din acest an au fost acreditați peste 1.500 de observatori – 1.022 naționali și 401 internaționali. Aceștia au fost delegați de opt organizații moldovene și de 35 de instituții internaționale și ambasade străine acreditate la Chișinău. Procesele electorale din turul doi însă vor fi monitorizate de 200 de observatori străini.

La 5 noiembrie, în primul tur al alegerilor locale, votanții și-au ales primarii în 617 localități. În primul tur de scrutin rata medie de participare pe țară a fost de 41,4%.

Pentru desfășurarea scrutinului local din acest an din bugetul de stat au fost alocate circa 180 de milioane de lei moldovenești (circa 46 de milioane RON).

În trei localități din regiunea de sud - Cealîc, Chioselia Rusă și Cotovscoe - vor fi organizate alegeri parțiale locale pe 3 martie 2024. Asta pentru că aici a fost înscris câte un singur concurent electoral pentru funcția de primar sau de consilier local numai din partea Partidului „Șansă”, înregistrări anulate însă de Comisia pentru Situații Excepționale în ajunul primului tur de scrutin.

XS
SM
MD
LG