Linkuri accesibilitate

Video | Locuitorii din Kabul se pregătesc să părăsească orașul. Militanții talibani intră „din toate părțile”


Video | Locuitorii din Kabul se pregătesc să părăsească orașul. Militanții talibani intră „din toate părțile”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00

Locuitorii din Kabul se pregătesc să părăsească orașul pe fondul preluării orașului de către talibani. Un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că în acest moment se poartă negocieri cu guvernul pentru o predare pașnică a orașului.

Militanții vin „din toate părțile”, dar nu există informații despre eventuale lupte, au declarat pentru Reuters mai mulți funcționari afgani.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că în acest moment se poartă negocieri cu guvernul pentru o predare pașnică a Kabulului și că nu a existat nicio intenție din partea talibanilor de a prelua orașul cu forța.

Ministrul de interne în funcție, Abdul Sattar Mirzakwal, a declarat că armata a preluat controlul asupra orașului și că puterea va fi predată temporar unui terțe părți.

„Siguranța orașului a fost garantată. Nu va exista niciun atac asupra orașului”, a spus oficialul afgan încă în funcție.

Președintele afgan Așraf Ghani, 79 de ani, a fugit din țară. ​

Talibanii au cucerit duminică, 15 august, capitala afgană Kabul, după zece zile în care au cucerit tot restul țării, au instaurat un nou guvern și au anunțat din palatul prezidențial că „războiul s-a încheiat”.

În acest timp, mii de afgani au luat cu asalt aeroportul ca să părăsească țara.

Consiliul de Securitate ONU s-a reunit luni de urgență.

Comandanții talibani și câțiva zeci de luptători înarmați au ocupat palatul prezidențial. Al Jazeera a transmis în exclusivitate imaginile cu talibanii care se instalează în palat, așezați stângaci în jurul birourilor, cu puștile în mâini.

Ghani ar fi fugit către Tadjikistan, conform agenției Reuters. Relatările ulterioare au difuzat informația că acesta s-ar afla în Uzbekistan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG