Linkuri accesibilitate

Ziua Victoriei sărbătorită de invadatorii ruși într-un Mariupol bombardat, sărac și obosit

Cu imaginile clădirilor bombardate pe fundal și fondul sonor al bombardamentelor de la combinatul Azovstal, luat cu asalt de forțele sale armate, Rusia a sărbătorit pe 9 mai Ziua Victoriei în orașul ucrainean „eliberat” Mariupol.

Prea puțini din locuitorii rămași în orașul devastat de război au profitat de pomana invadatorilor și de muzica live care au transformat totul într-un spectacol grotesc.

Înainte de război, aproximativ 400.000 de oameni locuiau în oraș. Mii de civili au murit în atacul rusesc, iar zeci de mii rămân încă prinși sub dărâmături, inclusiv cel puțin 100 care se adăpostesc încă în oțelăria Azovstal.

Un consilier al primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, a descris atmosfera pe canalul său Telegram.

„Nici o emoție sau bucurie pe stradă de-a lungul procesiunii nu a fost vizibilă. Oamenii sunt ademeniți în piață cu promisiunea unei bucătării câmpenești și cu provizii de alimente.”

„Putlerjugends (o referire la Putin și Tineretul Hitler, sau „Hitler Jugend”) sunt în vigoare. Flacăra veșnică de la Moscova însăși este la locul ei. Ocupanții sunt la locul lor. Colaboratorii sunt la locul lor. Singurii care sunt nu sunt prezenti: mariupolenii. Ceva a mers prost cu vacanța. Pentru ca Mariupol este Ucraina, nu Moscova."


XS
SM
MD
LG