Linkuri accesibilitate

Londra abrogă actul de aderare al Marii Britanii la UE


ROMANIA -Brexit, by Dan Perjovschi
ROMANIA -Brexit, by Dan Perjovschi

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat, duminică, pe Twitter, că ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, a semnat ordinul de abrogare a Actului din 1972 privind aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană.

"Vom părăsi UE pe 31 octombrie. Semnarea acestui document înseamnă că vom recăpăta controlul asupra legilor noastre în ziua Brexit", a afirmă premierul britanic pe Twitter.

Anunţul privind abrogarea Actului de aderare este "un pas istoric" în revenirea puterii legisltive de la Bruxelles în Marea Britanie, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Guvernului de la Londra.

Abrogarea Actului din 1972 va intra în vigoare pe data de 31 octombrie, când Marea Britanie ar urma să părăsească în mod oficial Blocul comunitar.

Anunțul se suprapune peste documentul publicat Sunday Times care a reușit să pună mâna pe întreg Raportul Yellohammer în care se descrie situația britanicilor imediat după ieșirea din UE fără acord. Ediția de duminică a Times numește acest raport "Operațiunea Haos": Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, după cum rezultă din documentele oficiale pe care le prezintă Sunday Times. Prognoza întocmită de biroul guvernului pune în lumină cele mai probabile replici seismice ale unui Brexit fără acord, și nu scenariul cel mai rău posibil.

Documentele arată că 85% dintre camioanele care folosesc principalele puncte de trecere ale Canalului Mânecii "ar putea să nu fie pregătite" pentru vămile franceze, ceea ce e probabil să ducă la aglomerarea porturilor timp de până la trei luni, până când traficul se va ameliora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG