Linkuri accesibilitate

Lovitura PSD pentru bugetul din 2020. Comisia de buget a votat reducerea TVA la 16% și la 5% pentru alimente 


Ludovic Orban trebuie să găsească surse de finanțare după ce mai multe proiecte legislative cu impact bugetar trec de Parlament.
Ludovic Orban trebuie să găsească surse de finanțare după ce mai multe proiecte legislative cu impact bugetar trec de Parlament.

Comisia de buget din Camera Deputaților a dat un Raport favorabil unui proiect prin care TVA se reduce de la 19% la 16%, iar pentru alimente scade de la 9% la 5%. Proiectul a fost inițiat de PNL, în timpul guvernării PSD, fiind pus pe ordinea de zi de social-democrați după ce au trecut în Opoziție.

Proiectul a fost depus de cinci deputați PNL în luna iunie, când la Palatul Victoria se afla Viorica Dăncilă. Inițiatorii sunt Gabriel Andronache, Florin Roman, Lucian Heiuș Sorin Moldovan și Nicolae Neagu și a fost adoptat și de Senat în luna octombrie.

Potrivit acestuia, de la 1 ianuarie 2020, TVA ar urma să scadă de la 19% la 16% și de la 9% la 5% pentru alimente.

“Dacă luăm în calcul efectele de runda a doua pe care le vor produce aceste măsuri – creșterea conformării fiscale voluntare (la o cotă redusă de TVA de 5% frauda fiscală poate să fie eradicată) – atunci anticipăm chiar o creștere a veniturilor din TVA pe termen mediu și lung. Mai mult decât atât, măsurile vor avea un impact macroeconomic important asupra ofertei interne, în condițiile în care producători autohtoni vor deveni mai competitivi”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, liberalii au susținut la depunerea proiectului că proiectul are un impact pozitiv asupra balanței comerciale deficitare a României, prin diminuarea importurilor.

Nu se știe care e impactul bugetar

Guvernul Dăncilă, dar nici guvernul Orban nu trimis un punct de vedere asupra acestei inițiative legislative. În ședința Comisiei de buget din Camera Deputaților, secretarul de stat din Ministerul de Finanțe a spus că “punctul de vedere al Guvernului este în curs de elaborare”.

PSD dezgroapă propunerile PNL pentru a ataca guvernul Orban

Introducerea pe ordinea de zi a acestei inițiative legislative pe ordinea de zi face parte din strategia PSD de a vota toate propunerile legislative inițiate de PNL, dar care au un puternic impact bugetar. O altă propunere PNL dezgropată de PSD a fost cea legată de eliminarea supraaccizei la carburant.

Aceste proiecte au fost ținute la sertar în timpul guvernării PSD, dar acum sunt susținute și de social democrați.

“Aș avea curiozitatea dacă e bine să reducem TVA, de ce nu ați respectat programul de guvernare să reduceți TVA”, a fost mesajul transmis de liberalul Dan Vîlceanu.

“Pe o inițiativă a PNL, tot PSD este vinovat? Ne asumăm”, a răspuns fostul ministru al Muncii, Marius Budăi.

Unul dintre inițiatori, Nicolae Neagu a recunoscut că nu știe care este impactul bugetar.

“Acest proiect de lege, la data care a fost inițiat, nu a avut un răspuns de la Guvern. Nu avea cum cineva din afara Guvernului să aibă o previziune corectă și clară pentru bugetul 2020 și mai departe”, a spus deputatul PNL, Nicolae Neagu.

În acel moment, PNL a cerut un vot pentru amânarea Raportului pe acest proiect, dar propunerea a fost respinsă.

Imediat, președintele Comisiei de Buget Finanțe, Sorin Lazăr, a cerut un raport favorabil asupra proiectului, acesta fiind votat cu majoritate.

Proiectul inițiat de PNL și votat de cei de la PSD urmează să intre mâine la vot final în Camera Deputaților. Premierul Ludovic Orban le-a cerut parlamentarilor să nu mai voteze proiecte de lege cu impact bugetar, deoarece nu pot să fie susținute financiar în 2020.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG