Linkuri accesibilitate

Lovituri aeriene ale Israelului


Baloane incendiare au fost trimise de Hamas spre teritoriul israelian. Imagine generică din Fâșia Gaza.

Israelul a atacat în această dimineață un obiectiv Hamas, după ce baloane incendiare fuseseră lansate dinspre zona palestiană spre teritoriul israelian.

Armata israeliană a informat că raidurile avioanelor de luptă au vizat un complex militar al Hamas utilizat pentru fabricarea de arme și pentru antrenament, precum și intrarea într-un tunel de lângă orașul Jabalia.

„Loviturile au fost întreprinse ca represalii la lansările de baloane incendiare de către Hamas asupra teritoriului israelian şi la revoltele violente care au avut loc sâmbătă", se arată în comunicatul armatei israeliene, citat de AFP. Potrivit oficialilor din Israel, ambele incidente demonstrează cum Hamas continuă să folosească metode teroriste și au drept ținte civilii.

Ieri seara au avut loc confruntări între armata israeliană și palestinienii care au protestat împotriva blocadei impuse de 15 ani de Israel. În timp ce manifestanții dădeau foc la pneuri, armata israeliană a folosit gaze lacrimogene și grenade. Pompierii din Israel susțin că baloanele incendiare au declanșat incendii de vegetație, în timp ce 11 palestinieni au fost răniți în confruntările de sâmbătă seara.

Premierul israelian a vorbit despre acțiunile armatei din Fâșia Gaza, răspunzând întrebărilor venite din SUA, unde acesta se afla într-o vizită oficială.

Incidente violente la bariera transfrontalieră au avut loc în timpul manifestațiilor săptămânale care au început în martie 2018. Israelul consideră că Hamas se află în spatele tuturor acțiunilor întreprinse pe teritoriul său dinspre enclavă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG