Linkuri accesibilitate

Lucrări ale lui Isaac Newton, Galilei și Goya, furate din Marea Britanie, găsite într-o groapă din Neamț


Gropa în care au fost găsite manuscrisele vechi de secole și lucrările rare furate dintr-un depozit din Feltham, de lângă Londra
Gropa în care au fost găsite manuscrisele vechi de secole și lucrările rare furate dintr-un depozit din Feltham, de lângă Londra

Aproximativ 260 de cărți vechi de secole și manuscrise, din secolele XVII- XVIII, care au dispărut dintr-un depozit din Marea Britanie în 2017, inclusiv lucrări ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton și Dante Alighieri, au fost recuperate de procurorii antimafia români după o percheziție domiciliară făcută pe raza județului Neamț.

Primele ediții ale lucrărilor lui Galileo și Newton, un text al cărturarului italian Petrarca, versiuni rare ale lui Dante și 80 de schițe ale pictorului spaniol Francisco de Goya au fost furate în ianuarie 2017 dintr-un depozit din Feltham, lângă Londra.

Hoții au intrat prin acoperiș, evitând senzorii de mișcare, pentru a petrece ore întregi scotocind mii de lucrări destinate unei licitații în SUA.

Au plecat pe același traseu cu o pradă estimată la aproximativ 2,5 milioane de lire sterline.

„Conform datelor obţinute ulterior, s-a stabilit faptul că, cel puţin trei suspecţi, au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut 4 găuri în acoperișul clădirii şi au coborât în rapel. Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21:00-02:00), suspecţii au scotocit în 4 paleţi, din această locaţie; aceştia se aflau în tranzit către o expoziție de carte din Los Angeles. Unul dintre paleți provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetățenie italiană și un cetățean german. De asemenea, în depozit se mai afla un palet, ce conținea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecți pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei, transportate la autoturismul folosit de către autori”, au relatat procurorii antimafia români în iunie 2019.

Tot atunci au fost arestați patru suspecți români și au fost percheziționate 30 de proprietăți din nord-estul țării, în timp ce alte 10 persoane - a căror naționalitate nu a fost dezvăluită - au fost arestate în Marea Britanie.

Eurojust a anunțat că arestarea liderului rețelei, tot român, făcută în ianuarie la Torino, a fost „decisivă” pentru recuperarea lucrărilor.

Presupusul șef, Gavril Popinciuc, cunoscut și sub numele de Cristi Huiduma (45 de ani) din Suceava, a fost arestat pe 15 octombrie anul trecut în România. El este fin al lui Clămparu, unul dintre cei mai cunoscuți criminali din România și șeful celei mai mare rețele de prostituție din Europa.

Prada hoților a fost descoperită într-o casă din județul Neamț, au declarat procurorii.

Poliția Metropolitană din Londra a declarat într-un comunicat că lucrări inestimabile, „de neînlocuit” au fost „îngropate sub pământ”, postând pe site-ul său o imagine a unui compartiment ascuns sub o casă.

Lucrările au fost furate de un grup de criminalitate organizată ai cărui membri merg în Marea Britanie pentru a comite infracțiuni și apoi revin, la scurt timp, în țară.

E vorba de membri ai clanului Clămparu, care au o întreagă istorie în „furturi complexe și de mare valoare”, a mai spus sursa citată. E vorba de o bandă formată în România și care a fost activă între decembrie 2016 și aprilie 2019, cu numeroase jafuri și spargeri în depozite din Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Operațiunea s-a dovedit a fi un dublu succes pentru anchetatori, care au prins și suspecții și au recuperat și comorile culturale furate, a mai spus Eurojust.

„Acțiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă ,,Brookes’’, încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano - Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni”, a anunțat și DIICOT, într-un comunicat remis presei vineri.

Într-o conferință de presă de vineri, reprezentanții poliției române i-au asigurat pe proprietari că toate bunurile de valoare furate sunt în stare bună și că le vor fi returnate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG