Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban acuză Ungaria că-i discriminează pe românii care-i tranzitează teritoriul


Premierul Ludovic Orban

Premierul a acuzat marți Ungaria că-i discriminează pe românii care-i tranzitează teritoriul în ceea ce privește libertatea de circulație.


„Din nou Ungaria a luat măsuri care sunt contrare Tratatului UE privind libertatea de ciculaţie. Am primit relatări personale, inclusiv de la oameni pe care îi cunosc personal, că nu li se permite tranzitul în Ungaria, că autorităţile maghiare au instituit iar nişte reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc, nu în Ungaria. Înţeleg dacă vor pentru Ungaria, pentru cine se duce în Ungaria se instituie măsurile specifice de protecţie sanitară, cum şi noi am instituit. Din nou este afectată libertatea de circulaţie şi chiar mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetăţenii români", a spus Orban la începutul ședinței de guvern de marți.

Orban i-a cerut ministrului român de interne să-l contacteze pe omologul său ungar sau să sesizeze Comisia Europeană.

Premierul a dat exemplul unui tată care și-a însoțit fiica la examene, dar căruia nu i s-a permis să tranziteze Ungaria pentru că nu avea la el contractul de muncă în original, fără nicio legătură cu motivul tranzitării țării.

„(...) un tată care a vrut să-și ducă fata să-și dea examenele. Nu a fost lăsat tatăl să se ducă cu fata, pentru că i s-a cerut contract de muncă în original. Nu i s-a permit tranzitarea Ungariei în absența unui contract de muncă în original', a spus Orban.

Orban a vorbit de măsuri care par a fi luate de Ungaria „cu dedicație” pentru România și a spus că acest aspect este „deranjant”.

„Noi am fost extrem de flexibili și extrem de deschiși. O mare parte dintre cetățenii români care se deplasează către țări din Europa, spre Austria, spre Germania, spre Franța, trec prin Ungaria. E a nu știu câta oară când ni se pun astfel de piedici izvorâte din acte administrative, care parcă sunt cu dedicație", a mai afirmat Orban.

Premierul i-a cerut ministrului de interne să ia legătura cu omologul său de la Budapesta.

"Aici solicitarea mea este să inverveniți de urgență pe lângă omologul dumneavoastră maghiar și să formulați o solicitare fermă privitoare la libertatea de circulație (...)Deci, comunicați cu omologul maghiar și în cazul în care nu renunță la astfel de măsuri discriminatorii și contrare la nivel european, trebuie sesizată Comisia Europeană și acționat la nivel european", a cerut Ludovic Orban.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG