Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Anul școlar nu este compromis


Premierul Ludovic Orban a respins vineri afirmația că anul școlar ar fi compromis de pandemia de coronavirus care a mutat orele în unele școli în sistemul online.

„Cum să fie compromis? Abia ce a început anul școlar. Știți foarte bine că sunt pe roșu câteva școli, pe sistem mixt 4.000 și ceva de școli, iar restul școlilor funcționează în regim normal. Noi am luat special această decizie să afectăm cât mai puțin procesul educațional. Dreptul la educație al copiilor trebuie respectat, copiii au nevoie să se ducă la școală, să țină pasul cu materia și tocmai din acest motiv am stabilit acest sistem care să țină cont de situația epidemiologică din fiecare comunitate locală”, a replicat Ludovic Orban întrebat de jurnaliști despre situația anului școlar.

El a arătat că majoritatea cazurilor de „coronavirus în rândul profesorilor și a elevilor au apărut din comunicate, iar probabilitatea ca aceste îmbolnăviri să fie la școală nu este foarte mare”, a spus Orban.

Referitor la creșterea acestor cazuri, premierul a precizat că „e o chestiune care nu ține de Ministerul Educației” și tocmai din acest motiv a invitat la întâlnirea de la minister și reprezentanții Ministerului Sănătății și pe secretarul de stat Raed Arafat, „pentru a găsi împreună cele mai bune soluții de să corecteze eventualele disfuncționalități și de a lua măsuri care să îmbunătățească procesul educațional și în același timp să protejeze sănătatea copiilor”.

Premierul a insistat că este important ca școală să continue indiferent de evoluția epidemiologică pentru a nu se încălca dreptul la educație care este consfințit prin legea fundamentală.

„Noi am luat special această decizie, să afectăm cât mai puțin procesul educațional, dreptul la educație al copiilor trebuie respectat. Copiii au nevoie să se ducă la școală, să țină pasul cu materia și tocmai din acest motiv am stabilit acest sistem care să țină cont de situația epidemiologică din fiecare unitate locală”, a transmis premierul.

Reacția vine după ce ministrul Nelu Tătaru spune că în ultima săptămână s-au înregistrat 771 de cazuri de copii infectați cu noul coronavirus, 276 în grupa de vârstă 0-9 ani și 495 cu vârsta între 10 şi 19 ani.

Nelu Tătaru spune că vinovate de creșterea numărului de cazuri în rândul copiilor nu sunt nici procesul electoral, nici ziua votului și nici prezența în sine a elevilor la școală ci nerespectarea regulilor sanitare pe drumul spre școală, la preluarea lor spre casă, în parcuri și în transportul în comun.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, la data de 1 octombrie, la nivelul întregii țări unitățile de învățământ funcționează după cum urmează: 12.704 unități de învățământ sunt încadrate în scenariul 1 (cursurile se țin în instituții, față în față), 4.608 se încadrează în scenariul 2, ( jumătate de clasă online, jumătate la școală, prin rotație de una-două săptămâni, cu excepția elevilor claselor VIII și XII care merg la ore) și 344 de unități de învățământ sunt în scenariul 3, adică toate cursurile se țin online.

XS
SM
MD
LG