Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban anunță angajarea răspunderii Guvernului pe două proiecte: justiție și OUG 114


Prim-ministrul Ludovic Orban
Prim-ministrul Ludovic Orban

Ludovic Orban a declarat luni că a solicitat acordul Biroului Politic al PNL pentru angajarea răspunderii Guvernului pe două teme: legile justiției și abogarea unor prevederi din OUG 114.

Premierul Orban a spus că este necesară prorogarea termenului pentru pensionarea anticipată a magistraților, deoarece există riscul ca 2.700 de magistrați să dispară din sistem. “Se va crea o lipsă acută de personal în instanță“, a spus Orban. De asemenea, va fi prorogat, prin angajarea răspunderii, termenul pentru majorarea vechimii necesare la intrarea în magistratură și trecerea de la completele de doi la cele de trei judecători.

În privința recursului compensatoriu, Guvernul Orban așteaptă ca acesta să fie abrogat de urgență în Parlament. “În cazul în care Parlamentul nu votează abrogarea recursului compensatoriu, îl vom include în angajarea răspunderii“, a precizat Ludovic Orban.

În domeniul economic, Guvernul își va angaja răspunderea pe modificarea OUG 114, cunoscută ca ordonanța lăcomiei.

Ludovic Orban a spus că obiectivul Guvernului este acela de a anula prevederile legate de domeniul energiei, prevederile legate de supraimpozitarea sistemului bancar, suprataxarea în domeniul comunicațiilor și de a abroga prevederile “profund nocive“ privind Pilonul II de pensii, prevederile privind “fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții“.

Prim-ministrul a afirmat că modificările nu vor afecta prevederile legate de sectorul de construcții.

Biroul Politic al PNL a lăsat la latitudinea premierului Orban alegerea datei la care își va angaja răspunderea în Parlament.

“Săptămâna aceasta ne angajăm răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la doi la patru ani în ce privește școlarizarea pentru INM“, a anunțat anterior vicepremierul Raluca Turcan într-o postare pe Facebook.

Potrivit Ralucăi Turcan, modificarea legislației pe Justiție este necesară “cât mai urgent pentru a nu bloca sistemul judiciar “.

Turcan amintește că există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări.

În ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor“, a precizat Raluca Turcan.

Președintele Klaus Iohannis a participat luni dimineață la prima parte a ședinței Biroului Politic al PNL. Înainte de a intra la ședința PNL, Klaus Iohannis a declarat că pregătirea bugetului pentru 2020 este o urgență și că, pe lângă aceasta, „este nevoie de pregătirea unor măsuri destul de urgențe pentru sfârșitul acestui an”. Klaus Iohannis nu a dat detalii, însă, la începutul ședinței Biroului Politic, le-a cerut liberalilor să își spună părerea despre subiectele discutate în spațiul public: legile justiției, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, recursul compensatoriu. „Aceste lucruri trebuie rezolvate de dumneavoastră, sprijinind Guvernul Orban”, a mai spus Iohannis.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG