Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Atacăm la CCR modificările la rectificarea bugetară


Premierul Ludovic Orban a declarat că bugetul nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă şi a făcut apel la forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară. Raportul impunea majorarea cu 40% a pensiilor.

Comisiile reunite de buget finanțe din Parlament au dat un raport favorabil rectificării bugetare, dar cu amendamentele aduse de PSD, nu în forma dorită de Guvern. Impactul bugetar în acest an pentru majorare alocații, pensii și salarii profesori este de 15 miliarde de lei. Plenul reunit urmează să voteze marți asupra rectificării bugetare.

Premierul a arătat că va ataca la Curtea Constituțională dacă rectificarea bugetară va fi votată cu amendamentele PSD.

„Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanţare, în conformitate cu decizii anterioare ale CCR, este neconstituţională şi noi, ca Guvern, avem obligaţia de a ataca la CCR toate legile pe care le considerăm neconstituţionale", a spus Ludovic Orban, luni.

Premierul a spus că amendamentele adoptate la ordonanţa de rectificare bugetară provoacă o creştere a cheltuielilor publice cu 1,7% din PIB pe anul 2020 şi cu 4,8% din PIB pe anul 2021.

„Este total nesustenabilă şi asta este însoţită şi de amendamentul bizar al lui Orlando (n.r. - Eugen Teodorovici) care reduce de la la 44% la 40% din PIB limita de îndatorare a bugetului, ceea ce aruncă practic România în faliment. (...) De fapt, PSD, prin această modificare a rectificării bugetare, a transmis următorul mesaj că vrea să nu se mai poată plăti salariile, pensiile, să nu mai poată fi susţinute investiţiile şi să bage România în incapacitate de plată", a susținut Ludovic Orban.

XS
SM
MD
LG