Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Cel mai mare pericol de inundații, pe Prut. 252 de persoane, evacuate


Premierul Ludovic Orban

Riscul cel mai mare de producere a inundațiilor este pe râul Prut, unde va intra în țară o viitură din Ucraina, a declarat premierul Ludovic Orban după ședința comitetului de urgență de la Ministerul Afacerilor Interne.

„Am făcut o analiză a riscurilor care există în perioada imediat următoare şi, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU şi a celorlalte forţe implicate de la MAI, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri. Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscului", a declarat Ludovic Orban.

Premierul a anunțat evacuarea a 252 de persoane dar a spus că riscul viiturilor nu rămâne doar pe Prut, ci și în alte zone din nordul Moldovei, tocmai pentru că este dificilă o anticipare a acestora, în condițiile unei instabilități meteo accentuate și a precipitațiilor care pot ajunge și la 80 de litri pe metru pătrat.

Și pe partea moldoveană a Prutului au fost evacuate zeci de gospodării din raioanele Edineț și Briceni. Premierul Ion Chicu care a vizitat miercuri barajul de la Costești-Stânca a spus că guvernul are resurse la fondul de rezervă pentru a interveni, dacă va fi necesar.

Orban a anunțat constituirea, la nivelul prefecturilor, a unor comisii de evaluare a pagubelor produse deja de inundaţii, pentru a putea veni în sprijinul oamenilor afectați de inundații, pentru care guvernul poate accesa inclusiv fonduri europene, pe lângă fondul de rezervă refăcut de guvern, de 1,4 miliarde lei.

El a dat asigurări că nu vor fi neglijați oamenii care nu au casele asigurate și că se vor găsi soluții „pentru a nu lăsa oamenii la necaz.”

Și ministrul Mediului Costel Alexe a comentat situația de la Stânca-Costești și a spus că au fost emise 55 de avertizări prin sistemul Ro-Alert astfel încât populația din zonele afectate de inundaţii şi viituri să fie îîn permanență informată asupra pericolului.

„Pentru următoarele zile, riscul cel mai ridicat îl avem pe Prut, în zona barajului de la Stânca Costești, pentru că avem o cantitate impresionantă de apă care vine din Ucraina. (...) În ultimele două săptămâni au fost evacuate cantități mari de apă tocmai pentru a face față acestei viituri care va veni din Ucraina spre România. (...) Barajul este pregătit să mai primească încă 500 de milioane de metri cubi pe lângă cei 700 de milioane pe care îi are, astfel încât toate localitățile aval de Stânca Costești să nu fie puse în pericol”, a spus Alexe.

Două localități din judeţul Botoşani sunt monitorizate pentru risc ridicat la inundații, Baratca şi Rădăuţi Prut. Alexe a spus că a trimis 20.000 de saci care să fie umpluți cu nisip pentru a atenua inundațiile, dacă va fi cazul.

Ministrul a dat asigurări că, oricât de afectat va fi Prutul „nu se va ajunge la nivelul din 2010 sau cel din 2008”. El a spus că riscul maxim va exista vineri seară, urmând ca de sâmbătă să scadă apele.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG