Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Cel mai probabil vom prelungi starea de alertă


Ludovic Orban
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni că autoritățile vor prelungi „cel mai probabil” starea de alertă, dar o eventuală decizie în acest sens va fi luată în funcție de evoluția epidemiologică. Actuala stare de alertă expiră pe 17 august.

„Orice decizie de acest gen va ține seama de contextul epidemiologic. Pe baza datelor pe care le avem până astăzi, dacă nu apar ameliorări, reduceri semnificative, cel mai probabil vom prelungi starea de alertă”, a declarat Ludovic Orban.

El a mai spus că vor fi analizate reluarea unor activități, dar că decizia va fi luată pe baza recomandărilor specialiștilor.

„Nu mai analizăm nicio restricție și nu ne dorim impunerea niciunei alte restricții”, a adăugat premierul.

Prelungirea stării de alertă este decisă ce către guvern și nu este necesară o confirmare prin vot în Parlament ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale care a arătat că legea permite executivului acest lucru.

În ciuda unei posibile prelungiri a stării de alertă și a depășirii zilnice a pragului de 1.000 de noi infectări, premierul a afirmat că alegerile locale se pot organiza în condițiile actuale. El a oferit drept exemplu organizarea de scrutine în alte țări fără constatarea de probleme epidemiologice care să aibă drept cauză chemarea oamenilor la urne.

„Din punctul meu de vedere, la nivelul actual de cazuri zilnice, care s-a înregistrat în ultimele două săptămâni, se pot organiza alegerile, iar după adoptarea regulilor de desfășurare a campaniilor și de organizare a votului, care să reducă la maximum riscul de răspândire, nu există niciun fel de problemă în ceea ce privește organizarea alegerilor”, a declarat Ludovic Orban.

Alegerile locale sunt programate să aibă loc pe 27 septembrie.

XS
SM
MD
LG