Linkuri accesibilitate

Cum vor fi reglementate restrângerile de drepturi din starea de alertă


Ludovic Orban a criticat din nou CCR pentru că lipsește Guvernul de instrumentele pentru a proteja populația de pandemie
Ludovic Orban a criticat din nou CCR pentru că lipsește Guvernul de instrumentele pentru a proteja populația de pandemie

Premierul Ludovic Orban a anunţat sâmbătă că, în cazul în care Curtea Constituţională a României va declara neconstituţională legislaţia privind starea de alertă, Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă.

„Vom emite o reglementare de tip ordonanţă de urgenţă care să dea Guvernului şi autorităţilor din România instrumentele necesare pentru a putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu cred că putem accepta ceea ce face CCR şi cu aşa-zisul Avocat al Poporului. În nicio ţară din Europa nu s-a întâmplat aşa ceva şi anume autorităţile, printr-o sesizare şi o decizie a CCR, practic să fie lipsite de instrumentele pentru a putea impune respectarea legilor, a regulilor, mai ales într-o situaţie atât de gravă cum este situaţia provocată de epidemia de coronavirus", a anunțat premierul la Târgu Mureş.

Declarația premierului are legătură cu solicitarea PSD ca restrângerile de drepturi și libertăți care urmează să fie menținute în starea de alertă, care urmează să fie instituită la 15 mai, să fie adoptate printr-o lege.

Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a solicitat, sâmbătă, Guvernului să precizeze pe ce bază legală se vor limita drepturile şi libertăţile cetăţenilor în perioada stării de alertă. Social democratul acuză Guvernul că nu dorește o testare în masă a populației pentru că "le este frică că astfel de studii vor arăta că ne-am infectat mult mai mulţi".

„Cerem Guvernului să precizeze pe ce bază legală se vor limita drepturile şi libertăţile cetăţenilor în starea de alertă. Domnilor Orban şi Iohannis: deja aţi făcut o greşeală mare cât Casa Poporului legiferând amenzi care s-au dovedit a fi neconstituţionale. Acum trebuie să daţi banii înapoi. Nu veniţi cu o prostie şi mai mare! Nu puteţi restrânge drepturile cetăţeneşti decât prin lege adoptată în Parlament. Asta spune Constituţia.

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională, în urmă cu trei zile, ordonanța de urgență prin care Guvernul instituie starea de alertă. Avocatul Poporului susține că OUG nu respectă Constituția și încalcă drepturile omului.

XS
SM
MD
LG