Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban depune lista și programul Guvernului în Parlament, după consultări cu Klaus Iohannis. Votul de învestire, săptămâna viitoare


Premierul desemnat ar dori ca votul de învestire să aibă loc miercurea viitoare, însă decizia se ia în Birourile permanente, dominate de PSD
Premierul desemnat ar dori ca votul de învestire să aibă loc miercurea viitoare, însă decizia se ia în Birourile permanente, dominate de PSD

Ludovic Orban mai are o ultimă discuție programată cu președintele Klaus Iohannis asupra listei de miniștri ai Cabinetului PNL, urmând să fie apoi depusă în Parlament. Astfel, s-a încadrat în termenul de zece zile, prevăzut de Constituție, pentru formarea guvernului.

Marea întrebare este dacă în ziua votului, care ar putea avea loc săptămâna viitoare, potrivit solicitării lui Ludovic Orban, Guvernul liberal va avea susținerea a 233 de parlamentari. Premierul desemnat este încrezător, la capătul negocierilor pe care le-a avut cu toate partidele, mai puțin PSD.

O confruntare ar putea avea loc și în chestiunea datei la care va avea loc votul de învestitură. Orban dorește ca învestirea să aibă loc miercurea viitoare, pe 30 octombrie, în vreme ce PSD, potrivit unor surse citate de Mediafax, ar intenționa să programeze votul pe 4 noiembrie.

Peste termenul constituțional de zece zile, pe care îl are la dispoziție primul ministru desemnat pentru formarea unui guvern și negocierea unei majorități pentru învestire, mai există un termen, al Regulamentului ședințelor comune ale Parlamentului. Acesta arată că în 15 de zile de la primirea listei și a programului unui nou guvern se poate programa și ședința de învestire.

În Biroul permanent al celor două camere ale Parlamentului, PSD este majoritar, astfel că data învestirii va fi, probabil, rodul unei negocieri politice.

După o săptămână de negocieri, de condiționări și răzgândiri, liderul PNL a reușit să obțină susținerea USR, ALDE, PMP și UDMR. Aceste partide totalizează, teoretic, 207 voturi ( PNL-96, USR-39, UDMR-30, ALDE 24 și PMP-18). Lor li s-ar adăuga 17 voturi de la Minorități și 3-4 de la Neafiliați. Tot teoretic, dacă toți și-ar respecta cuvântul dat, nu ar absenta sau nu ar interveni alte „defecțiuni”, lui Orban i-ar mai trebui 7 voturi ca să construiască majoritatea. Pentru învestitură sunt neceare 233 de voturi. În practică lucrurile sunt departe de a fi sigure.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG