Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban, discuții cu reprezentanții Tarom și Blue Air


Premierul Ludovic Orban va discuta luni cu reprezentanții industriei aeronautice despre problemele din domeniu în contextul pandemiei de coronavirus, La întâlnirile cu reprezentanții Tarom și Blue Air vor participa și miniștrii de Finanțe și Transporturi, Florin Cîțu și Lucian Bode.

Potrivit agendei oficiale a guvernului, întâlnirea cu membri ai conducerii Tarom este programată la 14:30, iar cea cu reprezentanţii Blue Air este la 15.30.

Întâlnirea cu membrii conducerii Blue Air a fost anunţată încă de săptămâna trecută de ministrul Transporturilor Lucian Bode, care a apreciat că statul român ar trebui să aloce fonduri pentru „salvarea" Blue Air, dar şi să devină acţionar la această companie, care a declanşat recent procedura de concordat preventiv, un mecanism de evitare a insolvenţei, care permite unei companii să propună creditorilor - care deţin peste 75% din creanţe - un plan de redresare şi plată a datoriilor. Conform Profit.ro, vor fi reeşalonate datorii de 100 milioane euro în următoarele 18 luni.

„În această perioadă, industria de transport aerian se confruntă cu mari greutăţi. Cum a făcut Germania cu Lufthansa, a alocat fonduri importante şi a intrat acţionar acolo, la fel va trebui să facem şi noi - este opinia mea, încă nu am luat o decizie - cu Blue Air", a argumentat Bode, citat denews.ro.

În ceea ce priveşte compania Tarom, ministrul Transporturilor spunea recent că estimează scăderi de personal care să ajungă până la 700 de persoane. În aprilie, peste 1.100 de angajaţi ai Tarom au intrat în şomaj tehnic. Compania a fost înfiinţată în 1954.

Guvernul a aprobat încă din luna aprilie, printr-un memorandum, acordarea a câte unui ajutor pentru companiile aeriene Tarom şi Blue Air, pentru compensarea efectelor pandemiei.

Blue Air a fost înfiinţată în 2004 şi s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind un operator aerian paneuropean, cu baze operaţionale în România, Cipru, Italia şi Marea Britanie. Afacerea a fost lansată de Nelu Iordache, condamnat însă în decembrie 2017 la şase ani şi trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad. Blue Air operează în actuala formulă din 2013, când Airline Management Solutions SRL a preluat, în urma unei licitaţii, afacerea Blue Air, aflată în insolvenţă.

XS
SM
MD
LG