Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Fonduri europene de 4 miliarde de euro pentru investiții în sănătate


Ludovic Orban
Ludovic Orban

Prim-ministrul Ludovic Orban a afirmat că România va beneficia de fonduri europene în valoare de peste patru miliarde de euro pentru a investi în sistemul de sănătate.

„Vom avea fonduri de peste patru miliarde de euro, care vor fi destinate investiţiilor în sănătate. Aici, toate instituţiile, toate structurile din sistemul de sănătate trebuie să fie pregătite să genereze proiecte pentru a putea absorbi aceste fonduri europene, care vor fi extrem de mari şi vor trebui utilizate. Până la urmă, scopul nostru este să îmbunătăţim calitatea serviciilor medicale pe care le furnizăm către oameni, să avem grijă mai bine de sănătatea oamenilor, să asigurăm condiţii mai bune de prevenţie, de diagnosticare, de tratare pentru cetăţeni şi să asigurăm, în mod evident, condiţii mult mai bune de muncă pentru cadrele medicale, medici, asistenţi şi alte categorii de angajaţi", a afirmat Ludovic Orban, cu ocazia semnării la Arad a unor contracte de finanţare din fonduri europene în sistemul de sănătate.

Premierul a arătat că „investiţiile trebuie să vizeze atât infrastructura de sănătate, cât şi dotarea nu numai a spitalelor, ci şi a cabinetelor medicilor de familie şi a cabinetelor medicilor specialişti care lucrează în ambulatoriu".

În contextul în care sistemul sanitar a fost pus la grea încercarea de pandemia care a lovit în acest an, Ludovic Orban a mai subliniat că este necesară întăririi capacităţii direcţiilor de sănătate publică de a interveni.

„S-a văzut foarte clar că, o lungă perioadă de timp, direcţiile de sănătate publică au fost uitate şi au fost tratate ca o 'Cenuşăreasă' a sistemului public, dar s-a văzut cât de importante sunt şi cât de necesare. Aici va trebui să facem investiţii masive în digitalizare, investiţii masive în pregătirea personalului, în recrutarea personalului, pentru că, din păcate, direcţiile de sănătate publică au fost subdimensionate şi lipsite de un personal care să aibă cu adevărat capacitatea de a face faţă provocărilor", a adăugat Ludovic Orban.

XS
SM
MD
LG