Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Formațiuni politice de factură post comunistă încearcă să blocheze democrația


Ludovic Orban, prim-ministru al României
Ludovic Orban, prim-ministru al României

Premierul Ludovic Orban afirmă că asistăm, în prezent, la încercări ale unor formațiuni politice de factură post comunistă de a bloca democrația sau de a schimba direcția aleasă de români.

Într-un mesaj transmis de Ludovic Orban cu ocazia Zilei comemorării victimelor fascismului şi comunismului, premierul respinge orice încercare a unor grupuri de interese politice de a reînvia metode de manipulare care amintesc de anii de dictatură.

„Comemorăm astăzi victimele fascismului şi comunismului, cu gândul la zecile de milioane de oameni din întreaga lume deportați, torturați, privați de libertate, de drepturile fundamentale și chiar uciși în urma acțiunilor abuzive și criminale ale regimurilor dictatoriale care au umbrit istoria secolului trecut și care ne-au afectat și pe noi, pe români”, se arată în mesajul transmis de premierul Orban.

Orban a subliniat că mărturiile despre acele vremuri sunt dureroase și o veritabilă pledoarie pentru condamnarea fermă a crimelor comise de regimurile totalitare și autoritare.

Premierul consideră că alegerea datei de 23 august ca zi de comemorare a victimelor fascismului și comunismului amintește semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, în 1939, care, practic, a însemnat împărțirea Europei între două sfere de influență nefaste, nazistă și stalinistă, și declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Coșmarul unor regimuri totalitare a continuat zeci de ani pentru mulți dintre europeni, inclusiv pentru români. Printr-o coincidență istorică, după exact cinci ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, ieșirea din război a României, la 23 august 1944, avea să însemne pentru țară și începutul sovietizării, teroare, opresiune și interzicerea pluralismului politic. Generații întregi au fost private de drepturi și libertăți fundamentale, au fost distruse vieți, iar democrația a fost călcată în picioare”, a mai spus Ludovic Orban.

Acesta este de părere că după mai bine de trei decenii de când românii și-au redobândit libertatea și dreptul la democrație, cea mai potrivită reparație morală pentru cei care s-au opus dictaturii roșii este să le fie păstrată vie amintirea, să le fie respectată suferința și să fie susținută continuarea investigațiilor care vizează regimurile totalitare, „pentru ca legea să facă dreptate atât cât se mai poate”.

„Conștientizarea răului făcut de orice regim totalitar și nedemocratic este o condiție esențială pentru ca greșelile trecutului să nu se mai repete vreodată. Din păcate, asistăm și astăzi la încercări ale unor formațiuni politice de factură post comunistă de a bloca democrația sau de a schimba direcția aleasă de români. Resping orice încercare a unor grupuri de interese politice de a reînvia metode de manipulare care amintesc de anii de dictatură”, a conchis Ludovic Orban.

XS
SM
MD
LG