Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban merge luni în Parlament pentru a prezenta raportul privind gestionarea pandemiei


Premierul Ludovic Orban, în timpul unui discurs în plenul Parlamentului

Premierul Ludovic Orban a confirmat că se va prezenta luni în plenul Parlamentului pentru a prezenta un raport privind măsurile de gestionare a pandemiei de coronavirus, după ce a primit o invitație din partea președinților celor două camere.

El a precizat că va comunica despre posibilitatea deschiderii şcolilor şi organizării alegerilor locale, însă îi va fi destul de greu să acopere toate temele, având în vedere „cele cinci minute pe care mi le acordă, cu mare generozitate, conducerea Camerei Deputaţilor”.

„Am prezentat raportul privind starea de urgenţă, conform legii şi hotărârii Parlamentului. Oricând ni se solicită un raport privitor la starea de alertă îl prezentăm şi eu mă prezint, am fost chemat, luni, dar am fost chemat pe mai multe subiecte: deschiderea şcolilor, organizarea alegerilor, acolo, în cele cinci minute pe care mi le acordă, cu mare generozitate, conducerea Camerei Deputaţilor, îmi va fi foarte greu să mă refer la toate temele, dar voi încerca”, a afirmat Ludovic Orban.

Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc, i-au cerut premierului Ludovic Orban să vină în parlament pentru a da socoteală despre măsurile pe care guvernul său le ia pentru reducerea efectelor răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Cei doi se prevalează de controlul parlamentar al guvernului, prevăzut de Constituție, și-i spun premierului Ludovic Orban că este obligat să prezinte informațiile și documentele pe care parlamentul i le cere, în comisii sau de la conducerea sa.

Ciolacu și Cazanciuc își justifică demersul reproșându-i premierului lipsa de predictibilitate a politicilor guvernului, făcând referire la declarații contradictorii, fără a detalia asupra subiectului, pe care le-ar fi făcut miniștrii cabinetului Orban cu privire la măsurile de limitare a impactului economic și social al epidemiei cu SARS-CoV-2.

„În contextul lipsei de predictibilitate a politicilor Guvernului pe care îl conduceți, a declarațiilor contradictorii ale miniștrilor dumneavoastră cu privire la măsurile pe care urmează să le luați pentru limitarea impactului economic și social al epidemiei cu SARS-CoV-2 și a stării de incertitudine care caracterizează viețile tuturor românilor pe perioada acestei guvernări (...), vă solicit să prezentanți un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindeți pentru limitarea răspândirii virusului.”

De asemenea, premierul este chemat să prezinte „planul de măsuri concrete pentru organizarea, în bune condiții, a alegerilor pentru administrația publică locală, dar și pentru deschiderea noului an școlar 2020 – 2021.”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG