Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Nu ne interesează votul din comisii pentru miniștri


Miniștrii propuși de premierul desemnat Ludovic Orban vor fi audiați, începând de luni, în comisiile parlamentare de specialitate
Miniștrii propuși de premierul desemnat Ludovic Orban vor fi audiați, începând de luni, în comisiile parlamentare de specialitate

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat luni că nu îl intereseză dacă miniștrii pe care i-a propus pentru Guvernul Orban II, aceiași ca în Cabinetul Orban I, primesc aviz favorabil sau negativ din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului și a pledat, din nou, pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Ludovic Orban a precizat că tot calendarul și procedurile necesare pentru declanșarea alegerilor anticipate urmăresc un singur obiectiv: „românii să aleagă un Parlament onest, corect, cinstit care să reprezinte cu adevărat ceea ce își doresc".

„PNL urmărește prin declanșarea procedurii de anticipate să dea din nou puterea în mâna oamenilor, în mâna românilor", a spus Orban.

Parlamentarii PNL vor acționa doar pentru a putea fi îndeplinite condițiile constituționale care să permită președintelui Klaus Iohannis dizolvarea Parlamenttului și declanșarea alegerilor anticipate.

La fel, a precizat Orban, negocierile pe care le poartă cu alte formațiuni politice urmăresc același obiectiv.

Premierul desemnat a spus că PNL are o strategie pentru a asigura cvorumul la ședința din 24 februarie, când este programat votul pentru noul cabinet, dar nu a dezvăluit care este.

Ludovic Orban a spus că, în comisiile de specialitate, parlamentarii PNL vor fi prezenți și vor da un vot favorabil pentru miniștrii propuși, argumentând că audierile se referă la „valoarea și competența, onestitatea miniștrilor", dar că avizul în sine nu este relevant.

„Nu ne interesează votul, pentru că votul în comisii este viciat de lipsa de reprezentativitate a actualului Parlament față de opțiunile actuale ale cetățenilor", a spus Orban.

El a amintit de rezultatele de la alegerile pentru Parlamentul European, alegerile prezidențiale și ale referendumului pentru justiție, toate din 2019, favorabile PNL și președintelui Iohannis.

„Ultimii care pot să judece candidații noștri de miniștri și guvernarea actuală sunt parlamentarii PSD. Indiferent cum vor vota parlamentarii PSD, pentru mine este important ca miniștrii din echipa pe care o coduc să prezinte ce au făcut, cum au reparat gravele disfuncționalități și marile nedreptăți care existau în diverse domenii de activitate și să prezinte viziunea PNL (...)", a mai spus Orban.

Timp de trei zile, miniștrii propuși să facă parte din Cabinetul Orban II, vor fi audiați în comisiile de specialitate.

Primul audiat luni, începând cu ora 12.00, este Florin Cîțu, pentru Ministerul Finanțelor, care, la audierea din octombrie 2019, a primit vot negativ în comisii.

Potrivit programului aprobat de Parlament, luni mai sunt audiați Costel Alexe - ministrul propus pentru Mediu - ora 13,00, Nicolae Ciucă - propus al Apărare – ora 14,00 şi Marcel Vela – propus să conducă în continuare Ministerul de Interne – ora 15,00.

Marţi vor fi audiați 7 miniștri, începând cu ora 9.00 : Virgil Popescu – Economie, Ion Ştefan – Dezvoltare, Ionuţ Stroe – Tineret şi Sport, Cătălin Predoiu – Justiţie, Monica Anisie - Educaţie, Bogdan Aurescu - Afaceri Externe şi Bogdan Gheorghiu – Cultură.

În ultima zi de audieri, pe 19 februarie, sunt programați, de la ora 9.00: Adrian Oros – Agricultură, Victor Costache – Sănătate, Marcel Boloş – Fonduri Europene, Violeta Alexandru – Muncă şi Lucian Bode - Transporturi.

Ion Ștefan și Violeta Alexandru au avut avize negative din partea comisiilor parlamentare la audierile din octombrie 2019, dar au fost păstrați în Guvern, la fel și Florin Cîțu.

XS
SM
MD
LG