Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: „O zi decisivă pentru evoluția ulterioară a României"


Romania - Ludovic Orban
Romania - Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a făcut un îndemn către români pentru a se prezenta la vot pentru că ziua alegerilor este cea care va influența evoluția viitoare a țării.

„Astăzi e o zi decisivă pentru evoluția ulterioară a României, românii au puterea de a decide direcția în care se îndreaptă România. Îi invităm pe toți să participe la vot", a afirmat Ludovic Orban după ce a votat la o secție din Dobroești, Ilfov.

Dezvoltarea României și obținerea respectului pe plan extern au fost două din temele folosite de premierul Orban pentru a își motiva votul.

„Am votat pentru dezvoltarea României, am votat pentru o Românie dinamică, modernă, încrezătoare în forțele sale, o Românie care să fie respectată la nivel internațional. Am votat pentru reforme substanțiale, am votat pentru o orientate euroatlantică clară a României. Am votat pentru un plan de dezvoltare care să permită saltul pe care România îl merită", a afirmat premierul.

Desfășurarea în timp real a alegerilor parlamentare pe live blog-ul Europa Liberă

El a îndemnat toți românii să vină la vot și să nu se teamă de pericolul de a se infecta cu coronavirus,.

„Nu vă luați după cei care vă spun că e periculos la vot", a insistat premierul.

Despre localitățile aflate în carantină, el a amintit că cetățenii din respectivele localități „au libertate de circulație” și se pot deplasa la vot, fără a prezenta declarația, altfel obligatorie la ieșirea din casă în cazul localităților carantinate.

La ora 7 s-au deschis în țară cele aproape 19.000 de secții de votare, dintre care circa 1.200, în București. Procesul electoral va dura până la ora 21.

Senatorii şi deputaţii sunt aleşi prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Românii cu domiciliul în străinătate au la dispoziţie 2 zile pentru a-şi exercita votul - sâmbătă şi duminică - însă ei au avut posibilitatea să opteze și pentru vot prin corespondență.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 decembrie este de 18.191.396.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG