Linkuri accesibilitate

Orban: Parlamentarii PNL nu vor vota două guverne succesive


Premierul demis a explicat miercuri seară cum anume vor fi declanșate alegerile anticipate
Premierul demis a explicat miercuri seară cum anume vor fi declanșate alegerile anticipate

La câteva ore de la demiterea guvernului său în parlament, prin moțiunea de cenzură a PSD, premierul demis Ludovic Orban a explicat la Digi 24 cum crede el că pot fi declanșate anticipatele.

Va căuta voturi împotrivă, va negocia cu toate forțele politice, inclusiv ALDE, pentru ca guvernele PNL să pice în parlament, a explicat liderul PNL.

Orban spune că nu a fost surprins de votul dat moțiunii de cenzură a PSD și că nu a renunțat la obiectivul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dar că a avut de ales între proiectul pentru care nu putea da OUG, și pentru care și-a asumat răspunderea în parlament, și alegerile anticipate.

Orban a amintit că partidul său a înaintat în parlament, de aproape trei ani, un proiect privind alegerea primarilor în două tururi dar că acesta este blocat de majoritatea PSD.

”Vrem să ajungem cât mai rapid la un deznodământ, iar acest deznodământ va fi influențat decisiv de ce decizie va lua președintele, se poate ajunge la anticipate sau nu. Iar președintele a spus foarte clar că susține alegerile anticipate”, a spus Ludovic Orban la Digi 24.

El a spus că nu va renunța la alegeri în două tururi, chiar dacă acestea nu vor putea fi introduce la localele din acest an, dar a lăsat de înțeles că, după preluarea puterii, în urma parlamentarelor din acest an, va readuce sistemul votului în două tururi, în „cadrul său natural”.

Orban spune că nu este un secret cine va fi candidatul PNL pentru postul de premier, pentru că desemnarea sa a fost făcută în Consiliul Național al PNL.

El a explicat și cum anume vor fi declanșate anticipatele:

„Pentru a favoriza obiectivul alegerilor anticipate este nevoie de căderea succesivă a două guverne. Parlamentarii PNL nu vor vota învestirea a două guverne succesive doar din acest motiv, pentru a ajunge la anticipate. Cei care se bucurau azi că a picat guvernul Orban nu au înțeles că vom ajunge la anticipate, iar jumătate dintre ei nu vor mai fi în următorul legislativ”, a spus Ludovic Orban.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară că va convoca partidele la consultări începând de joi, de la ora 12.00, și că, cel mai probabil, joi seară va anunța și cine va fi noul premier desemnat.

El a spus că rămâne, în continuare, adept al anticipatelor dar că, dacă va constata că partidele nu vor dori acest lucru, va insista ca, în continuare, „să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de și în jurul Partidului Național Liberal.”

Guvernul Orban a fost demis miercuri, de parlament, la trei luni de la învestirea sa. Moțiunea de cenzură a PSD a fost adoptată cu 261 de voturi, cu 28 peste numărul necesar pentru demiterea guvernului.

Din totalul de 465 de parlamentari, 423 au fost prezenți, dintre care s-au exprimat 400: 261 pentru și 139 împotrivă.

Parlamentul a adoptat, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR, după ce guvernul liberal, condus de Ludovic Orban, și-a angajat răspunderea pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

XS
SM
MD
LG