Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Vom avea o contracție economică estimată astăzi la 3,8%


Ludovic Orban
Ludovic Orban

În contextul în care datele INS au arătat vineri că România a avut o scădere economică de 12,3% în trimestrul II, premierul Ludovic Orban a arătat că estimarea de contracție economică pentru finalul anului este de 3,8%.

În ciuda acestor date, Guvernul va adopta odată cu rectificarea bugetară o creștere a pensiilor de 14%.

„Nu vom mai avea creștere economică. Vom avea o contracție economică estimată astăzi la 3,8%. Criza sanitară a provocat o criză economică. Cu toate astea, eu nu cunosc o altă țară europeană în care să se fi luat o decizie asemănătore, Guvernul va crește pensiile cu un procent consistent de 14%. Este o creștere extrem de mare, pe care ne angajăm să o putem finanța", a afirmat Ludovic Orban, după vizita pe șantierul Drumului Expres Craiova - Pitești.

El a arătat că orice creștere ulterioară a pensiilor se poate face doar dacă evoluțiile economice vor permite.

„În ceea ce privește alte creșteri ulterioare, orice altă decizie de creștere a pensiilor va fi luată doar pe baza unor analize economice extrem de serioase. România are nevoie de acces la finanțări cu costuri minime pentru a asigura resursele necesare.

Orice creștere de pensie care e făcută fără să țină cont de evoluția economiei se va întoarce nu numai împotriva părinților și bunicilor noștri, ci împotriva interesului general al societății", a arătat premierul, în contextul în care creșterea de 14% este sub cea de 40% stipulată de legea adoptată de PSD.

De altfel, Ludovic Orban a criticat PSD pentru legile adoptate în Parlament care încarcă bugetul statului.

„Și așa de 4 luni este un adevărat dezmăț în Parlament în materie de legi care generează noi și noi cheltuieli pentru buget. Ne-am luptat pe toate căile constituționale și legale să împiedicăm astfel de decizii. Din păcate, multe au fost adoptate și cresc nota de plată. Poți să faci rău României, și asta face majoritatea condusă de PSD, făcându-te că vrei să faci bine, să crești anumite categorii de venituri pe care apoi nu le mai poți plăti", a acuzat premierul.

El a rugat pensionarii să înțeleagă că actuala creștere este exact ce permit finanțele țării în acest moment.

„Orice altă creștere mai mare și știu că populismul pesedist se va manifesta în continuare, că se vor grăbi să respingă OUG pentru creșterea punctului de pensie, dar să înțeleagă rațional fiecare părinte și bunic că atât se poate, cine promite altceva minte. Dacă nu ai resursele necesare, degeaba promiți și apoi nu mai poți plăti", a completat Ludovic Orban.

Ordonanța de urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, care va intra în ședința de guvern de vineri, prevede o creștere de 14% a punctului de pensie.

„Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei", se arată în textul ordonanței.

XS
SM
MD
LG