Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Vom crește capacitatea de testare până la 6.000 pe zi


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Premierul a respins joi seară afirmațiile că România nu testează destul pentru a izola pacienții infectați cu coronavirus și a îndemnat la o evaluare a situației comparativ cu cea din vestul Europei.

Nu-mi place să vorbesc, am propria autoevaluare, dar puteți compara cu alte țări. Primul caz a fost în România în 26 februarie. În aceeași zi, în Spania erau 2 persoane, în Franța erau 12, Italia avea peste 150. Putem analiza care este numărul de cazuri acum. În România avem 2.738, în timp ce Spania are zeci de mii de cazuri, în Franța zeci de mii de cazuri, iar la bilanțul deceselor putem constata că în România este mult mai mic”, a spus Orban, la Digi24.

Premierul a subliniat că trebuie să se țină cont că evoluția „s-a întâmplat în România, în care au venit din țări cu un număr de cazuri mare, peste 250.000 de români”.

Ludovic Orban a respins criticile privind capacitatea de testate și a declarat că ea va fi crescută la până 6.000 de teste pe zi.

„Este o teorie falsă. România a crescut capacitatea de diagnosticare, sunt alți parametri, nu depindem numai de capacitatea de diagnosticare. Am plecat de la câteva sute de teste pe zi și am urcat la peste 2.500 de teste pe zi. Până la finalul săptămânii avem obiectivul să depășim 3.000 pe zi. Legat de numărul de centre de testare, noi a trebuit să achiziționăm PCR-uri. Noi, pentru a putea crește capacitatea de testare am mobilizat toate entitățile. E vorba și de câte persoane trebuie testate, am redus timpul între momentul recoltării și timpul de diagnosticare, creșterea capacității de testare nu se desfășoară peste noapte. Creștem capacitatea de diagnosticare în fiecare zi și va crește până la necesar, fie 5.000 sau 6.000 de teste pe zi”, a subliniat Ludovic Orban.

Conform datelor transmite joi de Grupul de Comunicare Strategică, 28.483 de teste pentru depistarea coronavirusului au fost prelucrate între 2 martie și 2 aprilie.

Lista testelor arată că acestea au început la câteva zile de la primul caz de coronavirus, înregistrat în România pe 26 februarie, și că au ajuns de la câteva zeci de teste pe zi, la două și chiar trei mii.

XS
SM
MD
LG