Linkuri accesibilitate

Lukașenko ia poziție față de planul de unificare a Rusiei cu Belarus


Imagine de la un protest organizat săptămâna trecută la Minsk împotriva unificării Belarusului cu Rusia. „Să cădem astfel de acord - noi suntem aici, iar voi, dincolo”, scrie pe pancarta unei protestatare
Imagine de la un protest organizat săptămâna trecută la Minsk împotriva unificării Belarusului cu Rusia. „Să cădem astfel de acord - noi suntem aici, iar voi, dincolo”, scrie pe pancarta unei protestatare

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat marţi autorităţile ruse împotriva unei unificări prin constrângere între ţara sa şi Rusia, care discută de ani de zile despre o ipotetică fuziune a celor două țări aliate într-un singur stat, relatează AFP.

Conducătorul cu o mână de fier al Belarusului din 1994 este considerat un maestru în a relaționa deopotrivă cu Rusia și Occidentul, cu scopul de a obţine concesii din ambele părți. El şi-a sporit declaraţiile prin care denunţă presiuni ruse, în contextul în care omologul său rus Vladimir Putin pare să pregătească o integrare mai aprofundată a celor doi aliaţi.

„La ora actuală, nu putem rezolva problema (unificării) aşa cum propune Rusia: «să-l punem preşedinte pe cutare, să facem Parlamentul aşa»”, denunţă Lukaşenko, într-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei.

„Trebuie să ne punem calm de acord asupra esenţialului şi să arătăm acest lucru poporului rus şi mai ales poporului belarus, atât de preocupat de suveranitatea şi independenţa sa”, adaugă Lukaşenko, îndemnând ”să nu fie speriat nimeni” şi ”să nu se creeze un spaţiu pentru tot felul de provocatori sau lupte de stradă”.

Mai multe manifestaţii au avut loc în ultimele săptămâni, la Minsk, împotriva proiectului integrării în Rusia, în timp ce Lukaşenko discuta cu Putin despre acest lucru.

Zvonuri circulă de mai multe luni cu privire la o ambiţie a Moscovei de a forma împreună cu Belarusul o singură ţară.

Unele publicaţii scriu că acest proiect i-ar putea permite lui Putin - care nu are dreptul să candideze în virtutea Constituţiei ruse la alegerile din 2024 - să rămână la putere, la conducerea unei entităţi ruso-belaruse.

Aleksandr Lukaşenko a dat asigurări, în mai multe rânduri, că ţara sa, foarte dependentă economic de Rusia, nu va fi absorbită, continuând totodată negocieri în cadrul „Uniunii Rusia-Belarus”, o alianţă politico-economică vag definită, care datează din 1999.

„Noi suntem două state suverane şi ne îndreptăm, în prezent, către o integrare care să nu reducă în niciun fel suveranitatea Rusiei sau Belarusului”, a subliniat el marţi, apreciind că o fuziune este posibilă numai dacă „ambele popoare o acceptă”, potrivit news.ro.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG