Convorbirea telefonică a avut loc sâmbătă, în contextul în care Aleksandr Lukașenka este presat să cedeze, în urma unor alegeri controversate, care au provocat proteste fără precedent în Belarus, înnăbușite violent de forțele de ordine.
„Președinții au discutat cum se desfășoară situația în interiorul și în jurul Belarus”, a arătat agenția de stat Belta, citând serviciul de presă al președintelui belarus.
Kremlinul a anunțat la rândul său că în discuție, cei doi lideri au căzut de acord că „problemele” din Belarus „vor fi rezolvate în curând”.
„Aceste probleme nu trebuie exploatate de forțe distructive, care caută să dăuneze cooperării reciproc avantajoase dintre cele două țări”, a mai arătat președinția rusă.
Lukașenka l-a sunat pe Putin în a șaptea zi de proteste care au cuprins Belarusul și care au fost inițial reprimate violent, în urma alegerii controversate a lui Lukașenka, care conduce țara de 26 de ani.
Lukașenka și-a motivat nevoia de a discuta cu Putin prin faptul că aceste proteste nu ar mai fi doar problema Belarus.
Președintele belarus și-a clădit o reputație de supraviețuitor politic, navigând între Moscova și Occident, pentru a profita de poziția strategică a țării pe care o conduce. În ultimii ani, a acceptat chiar și investițiile chineze, pentru a avea spațiu de manevră față de Rusia.
Protestele vin și în contextul unei tensiuni dintre Moscova și Minsk, legate de datoriile față de Rusia, subvenționarea energiei și eforturile Rusiei de a integra Belarus într-un tratat de uniune.
„Să apărăm Belarus astăzi înseamnă să apărăm întregul nostru spațiu, statul de uniune și un exemplu pentru alții. Dacă Belarus nu rezistă, valul se va revărsa”, a avertizat Lukașenka.