Linkuri accesibilitate

Lukașenko, în vizită oficială în China, pe fondul temerilor că Beijingul ar putea sprijini Rusia


Alexander Lukașneko se află până joi în China unde se va întâlni cu președintele Xi Jinping.
Alexander Lukașneko se află până joi în China unde se va întâlni cu președintele Xi Jinping.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko efectuează o vizită oficială în China, pe fondul intensificării luptelor din Ucraina și al temerilor Occidentului că Beijingul ar putea sprijini militar Rusia.

Lukașenko, care nu se află la prima vizită în China, a sosit marți la Beijing și va fi primit de președintele Xi Jinping.

Vizita liderului de la Minsk se va încheia joi, notează agenția germană de presă (DPA).

Discuțiile ar urma să se concentreze pe relațiile bilaterale dintre cele două țări, dar vizita are loc într-un context extrem de fierbinte.

Oficiali ai SUA au avertizat recent că China ar putea lua în considerare acordarea de sprijin militar Rusiei, fapt care ar urma însă să aibă consecințe asupra regimului chinez, care s-a manifestat deocamdată neutru cu privire la războiul din Ucraina.

Oficialii chinezi au prezentat recent un plan de pace în Ucraina, privit însă cu rezerve de către SUA și Occident. Pe de altă parte, autoritățile au evitat să condamne invazia rusească.

Belarusul este unul dintre puținii aliați din prezenți ai Rusiei, oferind sprijin logistic în special în prima parte a declanșării invaziei din Ucraina.
Belarusul este unul dintre puținii aliați din prezenți ai Rusiei, oferind sprijin logistic în special în prima parte a declanșării invaziei din Ucraina.

De cealaltă parte, Belarusul a sprijinit deja Rusia, permițând tranzitarea teritoriului său de către trupele Kremlinului, la declanșarea invaziei din Ucraina.

De asemenea, Rusia menține trupe și armament în Belarus, iar cele două țări desfășoară exerciții militare comune, notează Associated Press.

De altfel, UE și țările occidentale au impus sancțiuni atât Rusiei cât și Belarusului.

Între timp, în Ucraina trupele rusești au intensificat ofensiva, în încercarea de a prelua controlul asupra cât mai multor locuri din Estul Ucrainei.

În orașul Bahmut din regiunea Donețk se poartă cele mai aprige lupte.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG