Linkuri accesibilitate

Lula da Silva eliberat din închisoare: corupție sau jocuri politice?


Luiz Inacio Lula da Silva la ieșirea din închisoare

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, 74 de ani, care a deținut puterea între 2003 și 2010 și pe care brazilienii îl numesc simplu, Lula, a fost pus în libertate. La ieșirea din închisoarea Curitiba o mulţime de militanţi de stânga l-au ovaționat, în vreme ce politicianul le-a promis "că va continua să lupte" pentru poporul brazilian, potrivit AFP.


Lula da Silva a fost eliberat la o zi după o decizie a Curţii Supreme luată foarte strâns, la un an și jumătate de la încarcerarea sa .

Magistraţii Curții au declarat neconstituţională prevederea conform căreia o persoană poate fi încarcerată înainte de epuizarea tuturor căilor de atac, după ce condamnarea a fost confirmată în apel.Decizia, foarte aşteptată, a fost obţinută după dezbateri îndelungate, cu un scor de 6 la 5 și ar putea duce la eliberarea a încă 5.000 de deţinuţi, dar nu automat, fiecare caz urmând să fie evaluat de un judecător de aplicare a pedepselor.

Lula da Silva a primit în 2018 o pedeapsă de 8 ani şi 10 luni, dar mai are dreptul la recurs în faţa unor instanţe superioare. Liderul Brazilian a fost acuzat că a beneficiat de un apartament de lux într-o staţiune turistică în apropiere de Sao Paolo, în schimbul acordării de contracte unei companii din grupul de construcţii BTP Odebrecht.

Printre deţinuţii care ar putea fi puşi în libertate, după aceeași decizie a Curâii Supereme se află zeci de persoane condamnate, ca şi fostul preşedinte, în ancheta procurorilor privind Lavage Express.

Gleisi Hoffmann, preşedinta Partidului Muncitorilor (PT), fondat de Lula în 1980, a salutat decizia Curţii Supreme, care 'întăreşte democraţia şi Constituţia, ameninţate de guvernul de extremă dreapta' al preşedintelui Jair Bolsonaro.

Decizia Curţii Supreme braziliene a fost salutată şi de noul preşedinte argentinian, peronistul de centru-stânga Alberto Fernandez, care l-a vizitat pe Lula în închisoare în campania electorală, provocând iritarea lui Bolsonaro.

'Îi absolvim pe bandiţi şi îi dezarmăm pe cetăţeni', a reacţionat Eduardo Bolsonaro, fiul preşedintelui brazilian, referindu-se la rezistenţa parlamentului de a relaxa legislaţia privind deţinerea şi purtarea armelor de foc.

Lula era favorit în sondaje pentru alegerile prezidenţiale din octombrie 2018, la care nu a putut însă în cele din urmă să participe, asistând neputincios la victoria extremistului de dreapta Jair Bolsonaro.

Acesta l-a ales ca ministru al justiţiei pe Sergio Moro, fostul judecător care îl condamnase pe Lula în primă instanţă în iulie 2017.

Decizia Curţii Supreme 'este o lovitură dură pentru Sergio Moro, care era încă atotputernic acum şase luni', a scris pe Twitter jurnalistul american Glenn Greenwald, al cărui site The Intercept Brasil se află la originea dezvăluirilor care pun sub semnul întrebării imparţialitatea fostului judecător. Site-ul de investigaţii a început să publice în luna iunie schimburi de mesaje ce arătau o conivenţă între Sergio Moro şi procurorii responsabili cu ancheta Lavage express.

Eliberarea lui Lula ar modifica scena politică din Brazilia, unde opoziţia nu îşi mai face practic auzită vocea după instalarea în funcţie a lui Bolsonaro în ianuarie. Lula are în continuare milioane de simpatizanţi, mai ales în nord-estul defavorizat


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG