Linkuri accesibilitate

Lupta pentru putere în PSD s-a declanșat oficial - ziua ședințelor și a schimbării de gardă


Viorica Dăncilă nu vrea alegeri anticipate, nu demisionează de la Palatul Victoria după dezastrul din alegeri, dar promite conducere colectivă la PSD
Viorica Dăncilă nu vrea alegeri anticipate, nu demisionează de la Palatul Victoria după dezastrul din alegeri, dar promite conducere colectivă la PSD

La PSD a început seria ședințelor din forurile de conducere care urmează să stabilească noua conducere, după plecarea după gratii a lui Liviu Dragnea și după scorul de minim istoric înregistrat la alegerile de duminică. Lupta pentru putere a început oficial

Sunt trei ședințe programate marți - cea a conducerii restrânse permanente, BPN, care în epoca Dragnea a fost ignorată. Urmează Comitetul Executiv, în care sunt și liderii de filiale și, după amiază, reuniunea grupurilor parlamentare.

Vulnerabilitățile social-democraților sau moștenirea lui Dragnea

Viorica Dăncilă a preluat conducerea interimară a PSD încă de luni, imediat după anunțarea verdictului de condamnare la închisoare a lui Liviu Dragnea. Însă, pentru posturile-cheie, cum sunt cele de președinte executiv sau secretar general, se dă o luptă puternică, între diversele tabere.

Toate numirile ar urma să fie interimare, până la un congres, a cărui convocare nu este încă stabilită

Pentru funcția de președinte executiv se luptă Paul Stănescu, baronul de Olt, care ține în mână mult mai multe filiale, dar care a fost îndepărtat de Liviu Dragnea din cercul restrâns al puterii. Stănescu a fost între liderii care au semnat în toamna lui 2018 solicitarea de demitere a lui Dragnea, pusă în discuție de Gabriela Firea.

Gabriela Firea susține că i s-ar fi propus de către colegii de partid funcția de președinte, dar nu a fi interesată.

Apropiații lui Dragnea, între care se află Codrin Ștefănescu, acum secretar general, sau Lia Olguța Vasilescu, purtător de cuvânt al PSD, au posturile amenințate.

Postul de secretar general se pare că ar urma să fie preluat de Marcel Ciolacu, și el baron, de Buzău, care s-a aflat în apropierea lui Dragnea, dar care a fost îndepărtat treptat, odată cu deprecirea relației dintre fostul președinte social-democrat și Mihai Tudose.

Ce este esențial pentru PSD

  • Să-și securizeze majoritatea din Parlament, pentru a păstra guvernarea. Pentru a opri hemoragia de parlamentari care se îndreaptă către ProRomânia, formațiunea lui Victor Ponta care a adunat nemulțumiții din PSD și s-a legitimat prin intrarea în Parlamentul European. Gabriela Firea a declarat, marți, înainte de BpN, că este nevoie de colaborare cu partidul lui Ponta, dând astfel glas solicitărilor mai multor membri PSD.
  • Președinția Camerei Deputaților, lăsată liberă de încarcerarea lui Dragnea, este un alt post asupra căruia PSD trebuie să decidă în aceste zile dacă o cedează în negocieri unor aliați sau o păstrează (mai greu de crezut). Florin Iordache, liderul din legislativ al asaltului asupra Justiției, țintește această funcție.
  • Stabilizarea Guvernului - sunt trei portofolii ocupate în acest moment de interimari, iar unul dintre ele este Justiția. La PSD nu s-a decis cine va fi propus pentru remaniere, așa cum nu a stabilit nici care dintre apropiații lui Liviu Dragnea rămân la Palatul Victoria.
  • Candidatul la prezidențiale, postură pe care Dragnea o păstra pentru el, este o demnitate pe care PSD este presat s-o stabilească

Alegeri anticipate

Solicitată de USR-Plus, declararea alegerilor anticipate este un instrument foarte greu de pus în funcțiune, iar Viorica Dăncilă a anunțat că scrutinul pentru Parlament înainte de termen nu este o variantă.

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat marţi că nu el a pierdut alegerile europarlamentare la Focşani, ci "PSD-ul lui Liviu Dragnea".

Responsabilitatea asupra pierderii alegerilor

Nu pare să se pună problema în acest moment. Marian Oprișan, baronul de Vrancea, care a pierdut alegerile în fieful care i-a aparținut PSD, cu el la cârmă în județ din anii 90, a spus că nu el este perdantul

"Nu am pierdut eu alegerile la Focşani şi nici în judeţul Vrancea, le-a pierdut PSD-ul lui Liviu Dragnea. Alegerile în România, în acest moment, au fost pierdute cât se poate de clar pe acţiunile lui Liviu Dragnea. Eu am avut poziţii divergente permanente cu această chestiune", a spus Oprişan, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Întrebat dacă vrea să candideze la alegerile prezidenţiale, Oprişan a spus că este prematur să discute despre acest subiect.

Se numește Horia Teodorescu, este președintele filialei Tulcea a PSD, care a declarat că Liviu Dragnea nu a fost singur la conducerea PSD și a vorbit despre asumarea în comun a răspunderii pentru dezastrul din alegeri. „Toți am ridicat mâinile când se vota ce e întâmplă cu legile penale”, a spus Teodorescu

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG