Linkuri accesibilitate

Lupte între două grupuri ortodoxe rivale într-o biserică din Ucraina


Credincioșii bisericilor ortodoxe rivale se înfruntă pentru controlul unei catedrale ucrainene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Credincioșii bisericilor ortodoxe rivale se înfruntă pentru controlul unei catedrale ucrainene

O confruntare violentă a izbucnit între credincioșii bisericilor ortodoxe rivale după predarea unei catedrale în orașul central ucrainean Cerkasi.

Catedrala Sf. Mihail – care a fost desemnată biserică de garnizoană pentru forțele armate ale Ucrainei – era locul unei liturghii de noapte când aproximativ 100 de oameni îmbrăcați în haine de camuflaj și cagule au pătruns în curtea bisericii, în dimineața zilei de 17 octombrie.

Tensiunile din jurul Catedralei Sf. Mihail au loc în contextul eforturilor ample ale Ucrainei de a reduce influența Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), care este legată istoric de Biserica Ortodoxă Rusă.

În ciuda faptului că și-a declarat independența față de Moscova în 2022, UOC este încă privită cu suspiciune de autoritățile ucrainene din cauza presupusei sale poziții pro-ruse.

O filmare a incidentului arată o ciocnire fizică între credincioșii bisericilor rivale.

Mai multe persoane au fost rănite în timpul confruntărilor și au avut nevoie de îngrijiri medicale, a spus Zoya Vovk, purtător de cuvânt al Poliției Naționale din regiunea Cerkasi.

Reprezentanții UOC au spart porțile de la intrare și au aruncat gaze lacrimogene într-o mulțime de credincioși ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Martorii au spus că preoții și enoriașii UOC ai bisericii s-au baricadat în interiorul catedralei și au blocat intrarea altora.

Un corespondent RFE/RL a transmis de la fața locului că incidentul s-a încheiat abia după sosirea poliției și a activiștilor.

Înalt capelan militar al regiunii Cerkasi, părintele Nazariy, a declarat pentru RFE/RL că credincioșii locali au ocupat biserica în timpul nopții, dar au fost expulzați ulterior de ceea ce el a descris drept „activiști ruși” loiali Patriarhiei Moscovei.

„Rugăciunile pentru soldații noștri ar trebui auzite aici”, a spus părintele Nazariy, adăugând că membrii UOC i-au evitat pe soldații ucraineni, considerându-i dușmani.

În cele din urmă a fost ținută o slujbă în limba ucraineană în biserică. Vovk a confirmat că a fost deschisă o anchetă pentru „huliganism”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG