Linkuri accesibilitate

Luptele israeliano-palestiniene se intensifică. Eforturile egiptene pentru un armistițiu nu au efect


MIlitari israeliani transportă un fragment al unei rachete trase din Gaza aterizată lângă o casă din Ashkelon, Israel.
MIlitari israeliani transportă un fragment al unei rachete trase din Gaza aterizată lângă o casă din Ashkelon, Israel.

Militanții palestinieni au tras miercuri sute de rachete din Fâșia Gaza în Israel. Israelul a continuat cu o serie de atacuri aeriene care au ucis cel puțin 23 de palestinieni, inclusiv patru militanți de rang înalt și cel puțin 10 civili, transmite AP.

Relatările agențiilor de presă vorbesc despre cele mai grave lupte între Israel și militanții palestinieni din Gaza din ultimele luni. Printre victime se află femei și copii. Luptele recente vin într-un moment de creștere a tensiunilor și a violenței în regiune.

Atacuri aeriene israeliene din Fâșia Gaza au ucis joi (11 mai) un al patrulea comandant palestinian, ridicând numărul morților din ultima explozie de lupte la 25.

Un post de televiziune egiptean deținut de stat a anunțat că Egiptul negociază o încetare a focului. Eforturile de armistițiu nu par să dea rezultate. Luptele s-au intensificat miercuri seara (10 martie) și au continuat în dimineața zilei de 11 martie.

Joi dimineață, armata israeliană a declarat că l-a vizat pe comandantul unităților de rachete a Jihadului Islamic, Ali Ghal, într-un atac aerian asupra unei clădiri din sudul Fâșiei Gaza.

Armata israeliană spus că Ali Ghali s-a ascuns într-un apartament și că alți doi militanți au fost uciși alături de el în atacul aerian la un complex rezidențial. Ali Ghali a instruit și a luat parte la atacuri cu rachete împotriva Israelului în ultimele luni. Nu a existat niciun comentariu din partea grupului militant.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu susținje că Israelul a dat o lovitură dură militanților
Premierul israelian Benjamin Netanyahu susținje că Israelul a dat o lovitură dură militanților

Într-un mesaj televizat, premierul israelian Benjamin Netanyahu a susținut că Israelul a dat o lovitură dură militanților. El a avertizat că replica Israelului nu s-a terminat.

"Le spunem teroriştilor şi celor care îi trimit: vă vedem peste tot. Nu vă puteţi ascunde, iar noi alegem locul şi momentul când vă lovim", a spus Netanyahu, adăugând că Israelul va cel care va decide când va fi restabilit calmul.

Israelul a lansat atacuri marți dimineața împotriva comandanților de vârf ai Jihadului Islamic, ucigând trei militanți. Ieri, focul de rachete trase din Fâșia Gaza a declanșat sirene de raiduri aeriene în sudul și centrul Israelului.

Oficialii israelieni au declarat că aproximativ 400 de rachete au fost lansate spre Israel. Majoritatea, au spus ei, au fost interceptate sau au căzut în zone deschise.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG