Linkuri accesibilitate

Măștile sanitare, obligatorii în spațiul public în patru județe


măști sanitare de protecție
măști sanitare de protecție

De luni, 6 aprilie, purtarea măștilor de protecție pe stradă și în locurile publice închise va deveni obligatorie în patru județe din țară: Galați, Vaslui, Iași și Maramureș.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Iași a decis, sâmbâtă, că ieșenii trebuie să poarte mijloace de protecție atunci când ies în spații publice închise sau când sunt în tramvaie sau autobuze.

Astfel, ieșenii vor trebui să își acopere gura și nasul când sunt în mijloacele de transport în comun sau în magazine, farmacii sau în instituții publice. În Maramureș, măsura va fi aplicată în spații publice.

„În mijloacele de transport în comun din Județul Iași, precum și în toate spațiile publice închise (spații comerciale, farmacii, piețe agroalimentare, instituții publice etc.) purtarea mijloacelor de protecție a gurii și nasului este obligatorie. Aceste mijloace de protecție constau în: măști de protecție, eșarfe, fulare, alte articole vestimentare etc.", se arată în decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, citată de Mediafax.

În aceeași sedință s-a decis și faptul că administratorii și deținătorii magazinelor, farmaciilor, pietelor nu vor permite cetățenilor accesul fără mijloace de protecție. Tot în aceste locuri, vor trebui montate covoare îmbibate cu substanțe dezinfectante.

Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din Iași va intra în vigoare începând de luni.

Măsuri asemănătoare au fost luate și în Maramureș.

„Începând cu data de 6 aprilie 2020, devine obligatorie pentru toți cetățenii județului Maramureș sau pentru cei care tranzitează județul, acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție, de unică folosință sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului SARS-Cov-2. Măsura va fi aplicată în spații publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecție respiratorie sau nu”, a declarat Gabriel Zetea, președinte al Consiliului Județean Maramureș.

Anterior, decizii privind obligativitatea purtării măștilor sanitare au fost adoptate și de autoritățile din Galați și Vaslui.

Dacă la începutul epidemiei, multe țări occidentale au reiterat că utilizarea pe scară largă a măștilor nu este necesară, în ultimele zile, mai multe țări europene au adoptat o nouă poziție cu privire la purtarea măștilor. Acest lucru a devenit obligatoriu în Cehia și Slovenia, iar Austria a anunțat luni că dorește să facă această recomandare în supermarketuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că măştile chirurgicale trebuie să fie rezervate personalului medical, dar a deschis calea spre utilizarea extinsă a măştilor, chiar artizanale, de către marele public cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus. Mutarea vine după ce multă vreme măștile au fost considerate utile doar pentru cei care au luat deja virusul, nu și pentru publicul extins.

XS
SM
MD
LG