Planul pentru combaterea fumatului vine în contextul în care guvernul țării își propune să reducă numărul fumătorilor la mai puțin de 5% din întreaga populație până în anul 2025. Conform autorităților, măsurile deja existente nu ar fi destul de eficiente pentru atingerea acestui obiectiv.
“Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze”, a declarat dr. Ayesha Verall, ministrul neozeelandez al sănătății.
Conform Reuters, planul urmează să intre în vigoare treptat și va include măsuri precum o reducere drastică a numărului locațiilor autorizate să vândă tutun, de la cele 8000 existente în prezent, la mai puțin de 500 începând cu 2024, iar, din 2025, va fi micșorată cantitatea de nicotină permisă în țigări, interdicția care îi afectează pe cei născuți după 2008 va intra în vigoare abia din 2027.
Guvernul nu a oferit încă detalii despre modalitatea prin care vor fi puse în aplicare măsurile, iar planul a fost criticat de către comercianți care se declară îngrijorați de apariția unei piețe negre a țigaretelor.
Inițiativa este în schimb salutată de către profesioniștii din domeniul sănătății, “îi va ajuta pe oameni să renunțe la fumat sau să treacă la produse mai puțin dăunătoare și va face mai puțin probabilă dependența de nicotină a persoanelor tinere”, a declarat Janet Hook, profesoară la Universitatea din Otago.
Momentan, 11,6% din neozeelandezi cu vârsta de peste 15 ani fumează. Această problemă este și mai pronunțată în cazul populației indigene Maori, unde aproximativ 29% dintre adulți sunt fumători.
Potrivit autorităților, în Noua Zeelandă fumatul omoară în jur de 5000 de persoane în fiecare an, fiind astfel una dinte cauzele principale ale deceselor prevenibile.
Aceste măsuri înseamnă că industria de tutun din Noua Zeelandă va deveni una dintre cele mai restricționate din lume, fiind depășită doar de Regatul Bhutanului unde comercializarea țigărilor este interzisă complet.