Linkuri accesibilitate

M. Ciolacu și K. Iohannis spun că România nu riscă un război. Șeful Armatei spune că țara nu e pregătită pentru un eventual conflict


Premierul Marcel Ciolacu spune că România nu are niciun risc să fie angajată într-un război.
Premierul Marcel Ciolacu spune că România nu are niciun risc să fie angajată într-un război.

Premierul și președintele spun că țara e foarte bine apărată în cadrul NATO și că România nu riscă să intre într-un război. Declarațiile vin la foarte puțin timp după ce șeful Armatei a avertizat la Europa Liberă că țara nu e pregătită pentru o eventuală extindere a războiului din Ucraina.

Premierul a comentat declarațiile de la Europa Liberă ale șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, care a spus că armata și populația țării trebuie să fie mai bine pregătite pentru apărare:

„Ăsta este rostul şefului de Stat Major. (...) România nu are niciun risc să fie angajată într-un război. România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important şi vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari din toată Europa şi, mai ales, din SUA, sunt pe teritoriul României. Deci, haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

La rândul lui, Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi că România este protejată de „cea mai puternică alianță militară de când se fac alianțe pe Pământ”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că România este protejată de „cea mai puternică alianță militară”.
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că România este protejată de „cea mai puternică alianță militară”.

Aflat la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, președintele Iohannis a afirmat că „România nu a fost niciodată atât de bine protejată cum este acum, ca parte a NATO”.

Declarațiile oficialilor români vin după ce șeful Statului major al Armatei Române, Gheorghiţă Vlad, a spus la Europa Liberă că România nu este suficient de pregătită pentru a face față unei eventuale extinderi a conflictului din Ucraina.

Posibilitatea extinderii războiului dintre Rusia și Ucraina este una dintre îngrijorările majore ale liderilor europeni și ai NATO.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, este de părere că, având în vedere situaţia de securitate şi nevoile armatei, Germania trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu.

O poziție asemănătoare are și premierul Marcel Ciolacu. El a spus joi că România nu a fost niciodată mai sigură şi nu are niciun risc să fie angajată într-un război.

Invitat la interviurile One2One, generalul Gheorghiţă Vlad i-a spus Ancăi Grădinaru că România are nevoie rapidă de legi care să o pregătească mai bine pentru eventualitatea în care războiul din Ucraina s-ar extinde.

Șeful Statului Major a făcut o radiografie e pregătirii armatei, despre care a spus că are deficit de militari profesioniști, că rezerviștii sunt prea bătrâni pentru a lupta, la nevoie, pe front, că fabricile românești nu pot produce muniție la standardele NATO și că dronele rusești care au ajuns în Dobrogea nu au putut fi doborâte pentru că armata nu are această capacitate.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG