Linkuri accesibilitate

Macedonia de Nord: Un partid pro-UE câștigă, la limită, alegerile parlamentare


Fostul prim-ministru Zoran Zaev sărbătorește victoria în alegeri
Fostul prim-ministru Zoran Zaev sărbătorește victoria în alegeri

Social democrații, cu viziuni pro Uniunea Europeană, din Macedonia de Nord sunt aproape de o victorie la limită în alegerile parlamentare ce au avut loc miercuri. Uniunea Social Democrată din Macedonia (SDSM) și-a securizat 36,1% din voturi, comparativ cu 34,7% luată de formațiunea de dreapta VMRO-DPMNE,potrivit rezultatelor preliminare după numărarea a 94% din voturile exprimate.

Dacă rezultatele se mențin, fostul prim-ministru Zoran Zaev va primi, cel mai probabil, mandatul din partea SDSM pentru a forma noul guvern care va viza avansarea discuțiilor pentru integrarea euro-atlantică.

Zaev și-a declarat victoria, arătând că împreună cu un partid mic etnic albanez aare cu trei mandate mai mult decât VMRO-DPMNE în viitorul parlament.

„Am avut alegeri pașnice, demne, libere, democratice și sigure", a spus Zaev într-o conferință de presă la sediul electoral al partidului său.

Cel mai mare partid etnic albanez, Uniunea Democrată pentru Integrare (DUI), a obținut 11,6% din voturi, oferindu-i un rol cheie pentru formarea noii majorități. DUI a fost în coaliții în ultimii 18 ani și a sprijinit SDSM ca partener de coaliție și după alegerile din 2016.

DUI a sugerat că un etnic albanez ar trebui să fie prim-ministru. Etnicii albanezi formează un sfert din populația Macedoniei de Nord.

Comisia Electorală a precizat că va anunța cum se împart cele 120 de locuri din Parlament pe 16 iulie după verificarea alegerilor.

Un guvern interimar a condus Macedonia de Nord din ianuarie când Zoran Zaev a demisionat pe fondul eșecului din toamnă de a obține un termen de la Uniunea Europeană pentru debutul negocierilor de aderare.

După mai multe luni de întârziere din cauza opoziției Franței, Uniunea Europeană a acceptat, în final, în luna martie să aprobe începutul discuțiilor pentru aderare.

Zoran Zaev a reușit să obțină un acord istoric ca premier pentru a rezolva disputa cu Grecia. Astfel, statul balcanic a acceptat să își schimbe numele în Macedonia de Nord în schimbul ridicării de către Atena a veto-ului pentru aderarea la NATO. De asemenea, a semnat un acord de prietenie cu Bulgaria pentru a elimina un alt impediment în calea integrării în UE.

XS
SM
MD
LG