Linkuri accesibilitate

Macron: Franța rămâne închisă. Învățământul se va deschide gradual de la 11 mai


Președintele Franței Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a anunţat luni, în cursul unui discurs televizat consacrat crizei provocate de noul coronavirus, că măsurile de izolare vor fi prelungite până la 11 mai.

„Cea mai strictă izolare trebuie să continue până luni, 11 mai (...) nu va fi posibil decât dacă vom continua să fim civici, responsabili, să respectăm regulile şi dacă răspândirea virusului va continua să încetinească", a declarat președintele francez.

Franţa nu a fost „în mod evident suficient de pregătită'' pentru criza cauzată de noul coronavirusul care a dezvăluit „defecte'', a admis preşedintele francez Emmanuel Macron.​

„Începând din 11 mai, vom redeschide progresiv creşele, şcolile, colegiile şi liceele", a declarat luni seară preşedintele Emmanuel Macron, citat de Le Figaro.

„Prea mulţi copii, în cartiere populare, sunt privaţi de şcoli şi nu pot fi ajutaţi în acelaşi mod. Inegalităţile privind locuitul sunt din ce în ce mai marcante", a mai spus șeful statului francez.

În cazul învăţământului superior, cursurile se vor relua în săli abia în vară.

Restaurantele, cafenelele, hotelurile, cinematografele, teatrele rămân închise în continuare, a anunțat Macron.

Festivalurile sunt anulate până cel puţin la jumătatea lunii iulie.

"Situaţia va fi evaluată colectiv începând de la jumătatea lunii mai, săptămânal", a precizat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a dat asigurări că, începând cu 11 mai, cetăţenii francezi vor avea posibilitatea de a-şi procura măşti de protecţie, care ar putea fi obligatorii în anumite circumstanţe, spre exemplu în transportul în comun.

Chiar dacă ''epidemia începe să înceteze'', (...) au existat ''neajunsuri ca în toate ţările lumii, ne-au lipsit echipamente de protecţie, mănuşi, gel dezinfectant, nu am reuşit să distribuim atâtea măşti cât ne-am fi dorit'', a subliniat preşedintele francez, referindu-se la ''eşecurile'' din care va trebui să ''tragem toate învăţămintele la timp''.

Graniţele Franţei cu ţările non-europene ''vor rămâne închise până la o nouă notificare'', a precizat preşedintele francez.

"Vom avea o nouă organizare din 11 mai, cu testare la scară largă. Din 11 mai, vom avea capacitatea de a trata toate persoanele care prezintă simptome. Nu vom testa toţi cetăţenii francezi, nu ar avea sens. Pentru asistenţa în această etapă, sunt în lucru mai multe proiecte, inclusiv o aplicaţie digitală care va putea spune dacă a existat vreun contact cu o persoană infectată", a explicat Emmanuel Macron.

"Momentul pe care îl trăim este o perturbare atât la nivel intim, cât şi colectiv. Ne aminteşte că suntem vulnerabili, căci uitasem acest lucru. Vom fi câştigători, dar vom mai avea de trăit cu virusul câteva luni", a continuat Emmanuel Macron, subliniind că "epidemia nu va slăbi democraţia şi nici libertăţile".

În Franţa se înregistrează 137.873 de cazuri de coronavirus şi 14.967 de decese. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 335 de decese.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG